Opinió

“Els espanyols, als catalans, ens estimen, no ens estimen…?”. La veritat és que a mi sempre m’ha costat entendre aquesta pregunta. Què significa amor aplicat a grups de milers, milions de persones? Nosaltres, els ca­talans, estimem els de La Rioja?

Semblava que la situació política a Catalunya s’estava calmant i que podríem pensar en altres qüesti­ons en què ens hi va molt: el futur de l’euro, la sanitat universal, el que ha passat a Grècia, el recurs contra la llei de l’avortament sobre el qual s’ha de pro­nunciar el Tribunal Constitucional, la Lomce, el canvi climàtic… Però no. Amb eleccions catalanes a la vista, ha tornat el monotema. I una de les seves manifesta­ cions és l’eterna pregunta, que torna a aparèixer en articles, cartes al director, xarxes socials: “Els espanyols, als catalans, ens estimen, no ens estimen…?”.

La veritat és que a mi sempre m’ha costat entendre aquesta pregunta. Què significa amor aplicat a grups de milers, milions de persones? Nosaltres, els ca­talans, estimem els de La Rioja? Les metgesses estimen els seus pacients? Els jutges estimen els advocats? I què passa amb l’empresa que ens subministra l’electricitat? Ens estima o ens instal∙la el comptador interessadament, per diners? Potser és que sóc molt rara, però a mi, com a ciutadana, em són indiferents els sentiments: m’importen els drets i les obligacions. De l’amor, ja me n’ocupo jo sola –gràcies– en la meva vida privada. Tampoc no defenso cap col∙lectiu: ni les catalanes i els catalans, ni les es­panyoles i els espanyols, ni les dones, com a tals: el que vull és el més just per a totes i tots.

Evidentment, si un col∙lectiu és discri­minat, cal defensar­lo contra aquesta discriminació, però en nom dels valors –de la llibertat, la igualtat, la dignitat–, no pas dels sentiments. Si el sistema de finançament, el recurs d’anticonstitucio­nalitat o el mapa ferroviari no són equi­tatius ni eficients, si afavoreixen certs interessos en detriment d’altres, revi­sem­los, però no diguem, com es llegeix aquí i allà, que “els espanyols ens odien” i per això “ens espolien”, “no ens deixen votar” o “boicotegen el corredor me­diterrani”. Que atiar les emocions na­cionals és un recurs fàcil i temptador, pe­rò inútil en el millor dels casos, com a Grècia, i en el pitjor, perillosíssim, com en altres exemples que tots tenim al cap. Que berlusconitzar la política només convé als que volen manipular­nos, cosa molt més fàcil apel∙lant a les vísceres que a la intel∙ligència. I que en una hora crucial com la que se’ns presenta tenim coses més importants a fer que esfullar margarides.

La Vanguardia, 30 de juliol de 2015