ActualitatOpinió

Hauríem de convertir el procés en assignatura lectiva. D’aquesta manera els alumnes favorables a la independència tindrien arguments una mica més sòlids. Reciclo material per imaginar el cos acadèmic de l’assignatura

-Primer trimestre: Títol preliminar, La Constitució es fonamenta en la indissoluble unitat de la nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols. És fàcil considerar que això és una atrocitat constitucional, però s’ha d’estar preparat per als arguments de l’ateu no independentista: la Constitució francesa en el seu article 1r diu que «França és una república indivisible». La Constitució italiana en el seu article 5è diu que «la república és una i indivisible». La Constitució alemanya fa el mateix, i així per gairebé tot el planeta. Els alumnes han d’estar, per tant, preparats per desqualificar qualsevol text legal.

-Segon trimestre: Literatura adversa. Al llibre Just watch me, el primer ministre del Canadà durant el primer referèndum del Quebec, Pierre Elliott Trudeau (natural del Quebec), manifesta: «Només vull dir que tots hi hem perdut en aquest referèndum. Si tenim en compte les amistats trencades, les tensionades relacions familiars i els orgulls ferits, no hi ha ningú entre nosaltres que no hagi patit alguna ferida que hem de curar els dies i setmanes que vénen». Caram el paio. En el referèndum va guanyar el no.

Al llibre My years as a prime Minister, el quebequès Jean Chrétien, que era primer ministre durant el segon referèndum (va guanyar el no), explica: «Em vaig emocionar explicant als meus diputats la indecència que els independentistes em presentessin com un traïdor a la seva gent».

Els alumnes hauran de tenir arguments contra tanta sensibleria.

El dèficit fiscal

SEnDTercer trimestre. Il·lustres independentistes diuen que al neutralitzar el dèficit fiscal s’arriba als famosos 16.000 milions que es guanyarien cada any amb la independència. En canvi la fundació de CiU CatDem afirma que «el guany que obtindríem varia en funció de com està l’economia», i que el 2009 hauria sigut de només 922 milions. Diu la fundació que neutralitzar no té sentit: «El que estem mesurant és la capacitat d’autofinançament de Catalunya com a Estat independent». Organitzar debat amb alumnes favorables al CatDem i alumnes favorables a la milionada total.

-Màster final. El jutge Santiago Vidal ha fixat les condicions que han de complir els resultats electorals perquè es puguin considerar un vot clar a favor de la independència catalana: un 70% de participació i 66% del vot emès favorable al sí. Donar arguments a l’alumne que amb un sol vot favorable al sí ja val, i punt i pilota. Tots aprovats.

 

El Periodico, 5 d’abril de 2015