ActualitatOpinió

El llarg cicle de crisi econòmica, sumat als casos de corrupció que han minat els partits tradicionals, en particular de l’Europa del Sud, ha trencat el tradicional eix ideològic esquerra-dreta i ha vist emergir dos nous eixos: l’identitari, al qual s’adhereixen els nacionalpopulismes de signe divers, i l’eix de la renovació. Es produeix, al mateix temps, una paradoxa: a la creixent complexitat de la política es respon amb una simplificació dels missatges, i en aquest cicle pervers la nova política és capaç de fixar millor el relat

Jean-Claude Juncker és un dels representants de l’anomenada vella política. I ho és per ideologia, edat i trajectòria: és democristià, té 60 anys i va ser primer ministre de Luxemburg durant gairebé dues dècades (1995- 2013). Ara dirigeix la Comissió Europea com a resultat d’una gran coalició a l’alemanya entre la democràcia cristiana i la socialdemocràcia, de la qual Martin Schulz és l’altre puntal. Des d’aquesta òptica, no és estrany que Juncker -en una reunió a porta tancada del Partit Popular Europeu (PPE)- fes la següent valoració sobre el líder de Syriza i actual primer ministre grec: “Alexis Tsipras és com un estudiant de Medicina de primer curs que intenta fer una operació a cor obert”. La sentència, més enllà del to paternalista, reflecteix els interrogants que planteja el triomf de l’esquerra radical de Syriza com a paradigma de la temptació de la nova política: donar respostes simples a qüestions complexes. En tot cas, com vaig escriure després de les eleccions del 25 de gener, Grècia s’ha convertit en el laboratori d’un canvi de cicle polític a l’Europa del Sud i cal veure quin serà el seu efecte contagi en les pròximes cites electorals, sobretot a Espanya, on Podem intenta agafar el testimoni de la renovació iniciada a Atenes.

Mentrestant, una primera resposta en negatiu la trobem a Itàlia: el Moviment 5 Estrelles (M5S), de l’humorista Beppe Grillo, va ser la primera força a rendibilitzar electoralment el clima de descontentament cap a la vella política. En les legislatives de febrer del 2013 va obtenir prop de 8,8 milions de vots (108 diputats i 54 senadors). Dos anys després, aquella renovació no només no s’ha traduït en acció de govern -Grillo va decidir no entrar en la política de pactes-, sinó que l’M5S ha anat perdent força -deserció d’una vintena de diputats i altres tants senadors- i suport electoral: retrocés de quatre punts a les europees del 2014. El sociòleg Domenico De Masi ha resumit així el fenomen: “L’M5S és fill de l’absència de model. Són majoritàriament joves, descontents amb la situació actual, a la recerca d’un guru que els marqui una estratègia, però aquest guru només sap la tàctica. Sap indicar les batalles, però no la guerra. I aquesta és la tragèdia. Aquests joves floten sobre una força sense potència. I és una pena, perquè són la força intel·lectualment més honesta. Beppe Grillo s’ha trobat que ha de gestionar la força més combativa sense tenir una estratègia. És un mariner que no sap on vol anar” (El País, 8/II/2015).

En aquest context, el llarg cicle de crisi econòmica, sumat als casos de corrupció que han minat els partits tradicionals, en particular de l’Europa del Sud, ha trencat el tradicional eix ideològic esquerra-dreta i ha vist emergir dos nous eixos: l’identitari, al qual s’adhereixen els nacionalpopulismes de signe divers, i l’eix de la renovació. Aquest tercer eix, que té com a vectors les anomenades vella política i nova política, no només ha afavorit l’entrada en escena de nous actors, sinó el progressiu canvi de cares en els partits del sistema. El problema de fons, tanmateix, no és només ideològic; té a veure també amb la disfunció entre el relat polític i les exigències dels nous formats mediàtics. La democràcia, entesa com la forma civilitzada de resoldre els conflictes, afronta en les societats europees del segle XXI una complexitat i diversitat més grans -social, cultural, ètnica, religiosa…- i ha de respondre al repte d’administrar millor aquesta complexitat, però els formats amb què ho ha de fer són cada vegada més immediats, simples, emotius i espectaculars. Es produeix, per tant, una paradoxa: a la creixent complexitat de la política es respon amb una simplificació dels missatges, i en aquest cicle pervers la nova política és capaç de fixar millor el relat.

Des d’aquesta lògica, com vaig explicar a La mirada del otro (RBA, 2011), els mitjans de comunicació s’erigeixen com a modernes catedrals emocionals, en expressió del filòsof Michel Lacroix -i també mesquites emocionals-, construïdes amb una argamassa d’espectacularització de la informació i de culte de l’emoció, i els periodistes som els nous arquitectes. Es tracta d’un fenomen que contamina tota la informació i tots els formats. Assistim també al pes creixent de l’anomenada democràcia d’opinió i del dictat de la demoscòpia, tant en els mitjans de comunicació com en la política: els índexs d’audiència són l’equivalent a les enquestes d’opinió (omnipresència dels sondejos, obsessió per la comunicació i dictat de l’emoció en detriment de l’anàlisi). Comptat i debatut, i com apuntava abans, tot es vol immediat, simple, emotiu i espectacular, en contrast amb una realitat social cada vegada més complexa. Si la democràcia exigeix sempre un debat contradictori, en temps i forma, ara aquesta exigència hauria de ser encara més gran.

Recordo sovint una vella màxima del periodisme que deia: “Les opinions són lliures; els fets són sagrats”. Però a hores d’ara s’inverteixen els termes de l’oració: “Les opinions són sagrades; els fets són lliures”. Els fast thinkers o pensadors ràpids, com va deixar escrit Pierre Bourdieu, han substituït els analistes crítics. Fins i tot a Espanya la televisió pública els va fer un programa a mida: 59 segons. I en aquesta disfunció entre la complexitat del relat, resultat d’una societat cada vegada més plural, i la simplificació de les respostes, fruit de l’imperatiu dels nous formats, rau una de les claus dels mals que pateix la vella política. Perquè sempre serà més fàcil en un minut de televisió -o en els 140 caràcters d’un tuit- abonar la deriva demagògica i populista que no pas restaurar els valors de referència… Potser ara s’entendrà una mica millor per què molts dels actors de la nova política han sorgit dels platós de televisió

La Vanguardia, 21 de març de 2015