ActualitatFederalistes als mitjansNotíciesPremsa

Manuel Cruz, Pilar Alegría, (PSOE-Aragó); Patricia Luquin (IU d’Aragó), Juan Campos Llaura (Chunta Aragonesista) i Pau Marí-Klose han intervingut en un acte celebrat en el Centre d’Històries de Saragossa on s’ha reivindicat el federalisme com la millor alternativa per superar l’actual crisi institucional

Una reforma del model d’estat en un sentit federal és un objectiu compartit de les esquerres i 2015 pot ser l’any per aconseguir-ho si les eleccions permeten conformar noves majories a nivell estatal i autonòmic.ZGZ2

És una de les conclusions extretes del col·loqui que ha servit de presentació de Federalistes d’Esquerres a Saragossa i en el qual han intervingut el president de l’associació, Manuel Cruz, la diputada al Congrés i secretària d’Organització del PSOE-Aragó, Pilar Alegría, la diputada i portaveu d’Esquerra Unida (IU) en les corts d’Aragó, Patricia Luquin, ; i el sotssecretari general de Relacions Polítiques de la Chunta Aragonesista, Juan Campos Ara. L’acte ha estat moderat pel professor de Sociologia de la Universitat de Saragossa i membre de Federalistes d’Esquerres, Pau Marí-Klose.ZGZ3

En l’acte, celebrat en el Centre d’Històries de Saragossa, s’ha posat de manifest la necessitat de reconstruir un nou pacte de convivència que passi per una reforma federal. Patricia Luquin ha destacat que “el federalisme permetria a Aragó i a la resta de territoris tenir una capacitat de decidir que ara no tenim” i Pilar Alegría ha posat l’accent que la reforma ha de garantir que drets essencials com l’accés a la sanitat siguin iguals “per a un gallec, un aragonès o un català”. Juan Campos Ara, per la seva banda, ha subratllat que una reforma en sentit federal del model d’organització territorial permetria “reconèixer de forma més expressa el caràcter plurinacional d’Espanya, establir normes de finançament clares i mecanismes transversals d’organització territorial” que permetin una millor articulació del país.ZGZ6

Manuel Cruz ha destacat en la seva intervenció inicial que la tensió que es viu avui a Catalunya no pot entendre’s aïlladament de la resta d’Espanya. “Hi ha una problema en l’arquitectura institucional. El discurs dels federalistes no busca trobar solucions només per a Catalunya sinó per tota Espanya. El federalisme no és una fórmula màgica que soluciona tots els problemes però és la que s’adapta millor per articular la diversitat”, ha assenyalat.

En el segon torn d’intervencions, Pau Marí-Klose ha plantejat la qüestió de si és possible impulsar una reforma federal considerant que només les forces de l’esquerra l’estan recolzant obertament en aquests moments.ZGZ8

Patricia Luquin ha reconegut que si el Partit Popular (PP) torna a guanyar les eleccions generals, serà difícil fer que la reforma avanci però que una nova correlació de forces al Congrés dels diputats podria fer-la realitat en la propera legislatura. Juan Campos Ara, ha alertat, en canvi, sobre la necessitat que la societat en general assumeixi que és necessari un canvi de model territorial per solucionar també els altres problemes, cosa que encara no s’ha aconseguit. Pilar Alegría ha destacat, per la seva banda, que la reforma federal depèn de l’altura de mires dels partits polítics i de la seva capacitat per aparcar les picabaralles i ser capaços de posar-se d’acord en una qüestió que és fonamental per al futur.FedZaragoza

En el torn de preguntes ha pres la paraula Eva Saenz, professora de Dret Constitucional de la Universitat de Saragossa, qui ha puntualitzat que una aposta federal no donarà resposta a les aspiracions dels independentistes però pot servir per tendir ponts de diàleg. Juanma Aragüés, director del Departament de Filosofia de la Universitat de Saragossa, ha lamentat que el debat nacional a Catalunya hagi opacat el debat social entre l’esquerra. José Tudela, secretari general de la Fundació Giménez Abad, ha subratllat que la constitució té encara en si mateixa moltes possibilitats per impulsar els canvis i modernitzar-se sense necessitat d’abordar un procés constituent.

L’acte ha estat cobert pel Periodico d’Aragó, Aragó TV i Aragó Radio.

 

ARTICLE D’OPINIÓ DE PAU MARÍ-KLOSE A EL PERIODICO DE ARAGON

 

VIDEO DE L’ACTE DE PRESENTACIÓ DE FEDERALISTES D’ESQUERRES A ZARAGOZA