ActualitatOpinió
Senyor Mas, es podria fer una pel·lícula sobre els inconvenients de la independència? Com la pel·lícula L’endemà però al revés. Pot aconseguir que la coprodueixi i emeti TV-3 i que hi col·labori l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació? Seria com un publireportatge, o sigui, el mateix que L’endemà, però a favor del federalisme. Això seria pluralisme

Senyor Mas: vostè està lleument reiteratiu amb el tema de la llista única. Els criticaires diran que vol ser el Duran Lleida d’Esquerra Republicana. Els malvats poden dir que el que vol és anar a les eleccions sota el paraigua protector d’Esquerra. Els malèvols li poden dir que ja han captat el missatge i que no fa falta tanta declaració. Li podrien arribar a dir que tanta insistència no està a l’altura de la seva suposada audàcia. D’acord, que vostè vol una llista única o de país… ja s’entén. Compte, perquè els ressentits li podrien dir que recrea sentiments patriòtics, quan en realitat només el mou la por a perdre les eleccions.

Els rancorosos poden pensar que està una mica embolicat. Passa molt. Els malintencionats poden argumentar que confon els interessos personals amb els del país. Vaja, de primer capítol del manual del paladí. Els insidiosos poden preguntar-li si de veritat pensa que la insistència li dóna la raó. Els recargolats poden arribar a argumentar que el seu fort és un xantatge emocional en tota regla. Poden arribar a deduir que la inseguretat genera orgull i vostè vol aconseguir el seu objectiu desqualificant a qui pretén persuadir.

Els capciosos poden pensar que quan vostè diu que primer s’ha de pensar en el país, després en el partit i finalment pensar en un mateix, està insultant subtilment els d’Esquerra. Els intrigants poden arribar a recordar-li que no hi ha més radical que el convers. Els perversos poden interpretar les seves lliçons de patriotisme com a pur teatre i recordar-li que fa quatre dies governava amb el suport del Partit Popular i considerava que la independència era una opció fora de lloc.

Burlesc

Fins i tot des de la llunyania política amb el senyor Junqueras els alarmistes podrien dir-li que va ensenyorint-se d’una opció política que li era aliena fins fa molt poc. Els difamadors podrien considerar que resulta burlesc que el nouvingut a l’independentisme pretengui posar-se a impartir doctrina i mostrar el camí adequat que ha de seguir el país sencer. Els murmuradors diran que no saben si el preocupa Catalunya o la seva pròpia pervivència política. Les enquestes li van bé i no hi ha motiu per a tanta angoixa. A la feina.

Per cert, senyor Mas: es podria fer una pel·lícula sobre els inconvenients de la independència? Com la pel·lícula L’endemà però al revés. Pot aconseguir que la coprodueixi i emeti TV-3 i que hi col·labori l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació? Seria com un publireportatge, o sigui, el mateix que L’endemà, però a favor del federalisme. Això seria pluralisme. Ho veig difícil. Crec que en aquest assumpte vostè i Oriol Junqueras coinci­deixen.

 

(El Periodico, 21 de desembre de 2014)