ActualitatOpinió
Hem els federalistes d’apostar per una DUF, una Declaració Unilateral de Federalisme? Siscu Baiges proposa una DUF però que sigui una Declaració Universal de Federalisme. És més adequat, afirma, al pensament d’aquells que creuen en la diversitat, la fraternitat i el diàleg, elements que defineixen al federalisme

Els federalistes estan animats. L’últim sondeig del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat indica que la seva opció ha crescut quasi set punts en dos mesos. En aquest període, els ciutadans partidaris que Catalunya formi part d’una Espanya federal haurien passat, segons el sondeig, d’un 22,2% del total a un 28,9%. Paral·lelament, els partidaris de la independència baixarien del 45,3% al 36,2%.

En l’anterior enquesta del CEO, prèvia a la consulta del 9 de novembre, un 49,2% dels que la van respondre es van inclinar pel doble Sí. És a dir, volien que Catalunya sigui un estat independent. En la darrera enquesta, un 44,5% ha respost que prefereix un Estat independent, per sota del 45,3% que hi està en contra. Guanya el No.

Amb aquestes dades a la mà, i amb la perspectiva més que probable d’unes eleccions avançades, els federalistes comencen a pensar si, en comptes d’una DUI (una Declaració Unilateral d’Independència) com reclama Oriol Junqueras, no va arribant el moment de plantejar-se fer una DUF (una Declaració Unilateral de Federalisme) segons quins siguin els resultats dels comicis.
Els federalistes no poden apostar per una llista única. Per qüestió de principis. El federalisme es basa en la diversitat, la fraternitat entre postures diferents. Uniformisme i federalisme estan barallats. D’altra banda, una Declaració Unilateral de Federalisme també patina amb les bases d’aquesta concepció social. El federalisme és, per definició, multilateral. És el resultat del diàleg entre dues o més entitats.

Més que per una Declaració Unilateral de Federalisme caldria optar per una DUF que fos una Declaració Universal de Federalisme. És més adequat al pensament d’aquells que volen implantar la seva fórmula a Catalunya, Espanya, Europa i el món sencer. A més, sona molt millor!

(El Periodico, 21 de desembre de 2014)