ActualitatFederalistes als mitjansNotíciesPremsa

El federalisme és l’opció més d’esquerres. Va ser una de les idees que més es va repetir dimarts passat en la presentació de Federalistes d’Esquerres a Sant Cugat. En una sala que es va quedar petita per al centenar de persones que van acudir a la cita, Joan Botella, vicepresident de l’associació, i Victoria Camps, membre de la junta directiva, van parlar sobre l’opció federal. L’acte va ser presentat per Josep Lluís Salazar.SC3

Entre els assistents es trobaven diferents representants polítics, que van donar els seus punts de vista sobre les opcions que obre el federalisme en el col·loqui final.

En la seva intervenció, Joan Botella va destacar que el federalisme “no és una fórmula per parar l’independentisme, és per arreglar Espanya. Molts creuen que ens ho hem inventat per evitar el xoc de trens però no és així, és una cosa que ens pot permetre viure millor”. En aquest sentit, Botella va destacar que cada vegada hi ha més federalistes a Catalunya però també a Espanya i va recordar que es declaren obertament a favor d’aquesta opció PSOE, IU i PODEM. “Federalisme és l’opció preferida a Catalunya. Enfront de Federalisme/status quo/independència, un 46% de ciutadans a Catalunya es decanta per la primera”, va destacar.Cugat.cat

El vicepresident de Federalistes d’Esquerres, va assegurar també en una entrevista a Ràdio Sant Cugat que el federalisme té un ampli seguiment però el fet de no tenir partits polítics, portaveus, símbols i capdavanters, li resta visibilitat.

Victòria Camps va defensar, per la seva banda, que, segons el seu punt de vista, és difícil defensar la independència de Catalunya sent d’esquerres encara que va reconèixer també que es pot ser federalista sense ser necessàriament d’esquerres.TotSantCugat

“El problema dels federalistes és que no tenim ‘un procés’, hem d’esforçar-nos a explicar el que volem, què significa diàleg i enteniment. El nacionalisme, a diferència de nosaltres, té voluntat d’exclusió. Cerca que tot sigui ‘nacional’ per marcar les diferències. Però les diferents identitats d’una persona han de ser compatibles, no pot imposar-se una sola bandera, una sola nació”, va assegurar.

Camps va assenyalar també que és anacrònic demanar un nou estat-nació en el context de la Unió Europea (UE) en què cada vegada més els estats estan avançant cap a un model federal cedint la seva sobirania i les seves competències. “Jo crec que el concepte de nació està obsolet encara que molta gent sigui incapaç de parlar de Catalunya sense parlar de nació”, va assenyalar.

En una entrevista amb Tot Sant Cugat i Diari de Sant Cugat, Camps va assegurar que l’opció federal és l’opció més d’esquerres.

 

ARTICLE DE JORDI CASAS A TOT SANT CUGAT Arran de la PRESENTACIÓ DE FEDERALISTES D’ESQUERRES

ENTREVISTA DE JOAN BOTELLA AMB CUGAT.CATSC3

ENTREVISTA DE VICTÒRIA CAMPS AMB TOT SANT CUGAT

VÍDEO DE LA INTERVENCIÓ DE VICTÒRIA CAMPS

VÍDEO DEL COL·LOQUI AMB EL PÚBLIC I

VÍDEO DEL COL·LOQUI AMB EL PÚBLIC II