ActualitatFederalistes als mitjansNotíciesPremsa
The Wall Street Journal, La Croix, RSI i Voice of Russia han estat alguns dels mitjans que han recollit les impressions de membres de Federalistes d’Esquerres arrel a la signatura del decret de convocatòria del referèndum del 9N i la situació política viscuda a Catalunya en les últimes setmanes

 

“Artur Mas encoratjarà les mobilitzacions. Els partits partidaris de la independència necessiten mantenir alta la tensió entre els seus seguidors de cara al més probable escenari de futur: un avançament de les eleccions autonòmiques”. És el que va assenyalar aquesta setmana al diari francès La Croix, el catedràtic de Filosofia de la UB i president de Federalistes d’Esquerres, Manuel Cruz, qui es va mostrar també preocupat pel deteriorament que està sofrint la convivència a Catalunya arran de la situació política.

WSJManuel Cruz va qüestionar també en The Wall Street Journal la profunditat que té el suport a la independència a Catalunya malgrat les grans manifestacions i la mobilització ciutadana. “Ho hem vist a Escòcia on els mitjans de comunicació han mostrat com els partidaris de la independència han estat presents en cada cantonada. Però quan ha arribat el moment de votar, molta gent s’ho ha pensat dues vegades i no ha volgut assumir riscos”, ha assenyalat.

Joan Botella, degà de la Facultat de Ciències Polítiques de la UAB i vicepresident de Federalistes d’Esquerres, ha explicat, per la seva banda, a la ràdio i televisió pública suïssa RSI que “des d’un punt de vista jurídic és clar que la Llei de Consultes aprovada pel Parlament català intenta sortejar les barreres que posa la Constitució per convocar un referèndum d’autodeterminació que no sigui convocat pel govern central. És difícil també afirmar que el que es proposa convocar el govern català no és un referèndum d’autodeterminació”, ha assenyalat.JoanBotellaRSI

“Artur Mas es troba entre la necessitat de mantenir el seu govern i la pressió d’una part de l’opinió pública que creu que la independència és una exigència immediata, necessària i urgent. Hi ha un problema real, no és una invenció política. El pas del temps no ho resoldrà”, ha indicat Botella qui ha qüestionat que l’estratègia de Mariano Rajoy d’intentar que la situació es desinfli per cansament sigui l’adequada.

Respecte a les opcions de futur, Joan Botella ha assenyalat que la via d’oferir una autonomia reforçada a Catalunya és la més assenyada però que no la veu factible en aquests moments i que espera que el govern central s’adoni a temps de la complexitat de la situació i de la necessitat d’iniciar reformes estructurals importants.

Francesc Trillas, professor d’Economia de la UAB i membre de la junta directiva de Federalistes d’Esquerres, ha posat l’accent a Voice of Russia en la necessitat de trobar un millor encaix de Catalunya a Espanya. “La societat catalana és molt diversa. No és veritat que una majoria vulgui la independència. L’ideal seria que Espanya s’adonés de la necessitat d’iniciar reformes en l’arquitectura institucional del país en un sentit federal. Això seria el que tindria més suport entre els catalans i els espanyols”, ha afirmat.FrancescRSI

Respecte als costos d’una possible independència, Francesc Trillas ha assenyalat en un reportatge de la ràdio i televisió pública suïssa, RSI, que “hi ha dos pols interessats en què no hi hagi un acord entre la població, als líders no els interessa un acord però és el que vol la majoria de la població”.

 

 

 

Francesc Trillas parla en la RSI sobre la convocatòria de la consulta