ActualitatFederalistas en los mediosNotíciesPrensa
El CAC reconeix l’encert de les denúncies però es nega a rectificar en el seu comportament envers convidats com Manuel Cruz, que discrepen i denuncien la línia oficial de la televisió autonòmica

El Ple del Consell de l’Àudiovisual de Catalunya es va negar, el 17 de setembre, a emparar les queixes rebudes pel tracte que va rebre a TV3 el president de Federalistes d’Esquerres, Manuel Cruz, amb motiu de la seva intervenció al programa “Els Matins de TV3” el passat 9 d’abril. L’acord pel qual el CAC “constata que l’entrevista a Manuel Cruz i el comentari satíric que va generar no van vulnerar la normativa audiovisual” va partir per la meitat el Ple. Tres consellers van votar a favor de l’acord i tres ho van fer en contra. Els tres vots contraris els van exercir Daniel Sirera, Eva Parera i Carme Figueres, que va aportar un vot particular. Els vots favorables van ser els de Salvador Alsius, Yvonne Griley i Roger Loppacher que, com a president, va decantar el resultat, perquè disposa de vot de qualitat.

Manuel Cruz va ser convidat a “Els Matins de TV3” per presentar el seu llibre “Una comunitat ensimismada”. La seva intervenció va ser inclosa en una tertúlia en la qual hi van intervenir persones que van ser extremadament agressives i despectives, especialment els periodistes Xavier Grasset i Gemma Aguilera. ManuelTv3_2

En una de les denúncies presentades al CAC, es recollia que “essent el motiu de la presència del catedràtic Cruz en el programa, com es va explicitar, la referència al seu llibre Una comunidad ensimismada, recentment presentat, el fet és que la imatge del convidat i la de la portada del referit llibre, van estar acompanyats en tot moment per escenes insistents de mobilització nacionalista radical amb profusió de banderes estelades i, també, per un inquietant carrusel en el baseline de la pantalla de missatges radicals amb una presència significativa dels que simplement contenien crides a la desobediència i a accions unilaterals no emparades per la legalitat”.

L’endemà, la col·laboradora del programa, Empar Moliner, va burlar-se de Manuel Cruz sense que aquest tingués la capacitat de rèplica. Entre d’altres frases insultants envers el convidat, Moliner va desautoritzar les seves crítiques a la manca d’objectivitat de TV3, adduint que la seva presència al plató aquell dia ho desmentia.

Els seus comentaris van ser acompanyats amb un recurs a materials procedents de l’edició d’Els Matins anteriorment mencionada que, amb tota obvietat, no podien ser utilitzats per una simple col.laboradora de la cadena sense la cooperació activa dels professionals de la mateixa.Es dóna la circumstància que Moliner va incloure la seva mofa de Manuel Cruz en una secció que es titula “Tertulians”, en la qual no hi té cabuda, ja que el president de Federalistes d’Esquerres no va ser convidat al programa en qualitat de tertulià.Empar

Els propis consellers que han fet possible l’aprovació d’aquest acord reconeixen els desencerts denunciats, quan en el seu redactat que hi ha “el risc que, des del punt de la sintaxi audiovisual, pot comportar l’ús d’imatges de recurs en els espais d’opinió. La imprevisibilitat del curs de les converses en entrevistes o tertúlies fa que en algun moment pugui donar-se una concordança imperfecta entre les declaracions dels convidats i les imatges insertades, amb resultats que poden donar lloc a equívocs o alenar les suspicàcies”. Aquesta explicació no només és un reconeixement de culpa sinó un insult als realitzadors de TV3 encarregats del control de les imatges que surten per pantalla.

També es reconeix l’error d’incloure les referències d’Empar Moliner a Manuel Cruz en la secció “Tertulians” ja que, segons es llegeix a l’acord adoptat “pot suscitar dubtes sobre la conveniència d’incloure-les, atès que es diferent la condició de participant regular en una tertúlia que la de convidat a participar en una entrevista”.ManuelTV3_4

El CAC reconeix l’encert de les denúncies però es nega a rectificar en el seu comportament envers convidats com Manuel Cruz, que discrepen i denuncien la línia oficial de la televisió autonòmica, immersa en una campanya evident de desprestigi de tots aquells i allò que no coincideixi amb el pla de ruta marcat pel Govern de la Generalitat. La divisió en el vot dels membres del Ple del CAC i que l’acord s’adoptés pel vot de qualitat del seu president demostra la feblesa de les seves argumentacions. Aquesta divisió va fer que, fins i tot, la consellera de CAC, Eva Parera, militant d’Unió Democràtica votés contra l’acord aprovat.

Federalistes d’Esquerres creu que en tractar-se d’una emissora pública, és imprescindible garantir un equilibri exquisit en les preses de posició de rellevància política i pública com és generalment entès en els sistemes audiovisuals dels països del nostre entorn. Aquest equilibri no va existir en aquest programa.

 

Video Els Matins TV3 (09/04/14) (intervenció de Manuel Cruz a partir del minut 56):

http://www.tv3.cat/videos/5013911/Tertulia-del-090414-(part-1)

Video Els Matins un dia després, on Empar Moliner va dedicar el seu espai a fer mofa de l’intervenció de Manuel Cruz:

http://www.tv3.cat/videos/5016771/Tertulians-que-van-a-TV3-a-denunciar-que-no-van-mai-a-TV3