ActualitatNotícies

Quins són els articles de la Constitució que s’han de reformar per a aconseguir una veritable reforma federal de l’Estat autonòmic? Com ha de ser la nostra Constitució perquè tots els territoris se sentin reconeguts? Com haurien de repartir-se les competències entre les comunitats i el Govern central? Són algunes de les preguntes que intenta respondre el document “Por una reforma federal del Estado autonómico”, editat per la Fundación Alfonso Perales i que va ser presentat aquesta setmana a Barcelona per la Fundació Rafael Campalans.

El document recull la proposta d’un grup de reflexió creat pel PSOE d’Andalusia per a l’establiment d’un model federal per a Espanya i en la presentació hi han participat, entre altres, el catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla i un dels responsables del document, Javier Pérez Royo, i el catedràtic de Dret Administratiu de la UB i membre de Federalistes d’Esquerres, Joaquín Tornos.

Els principals punts del document són: anàlisi de la trajectòria que ha seguit l’Estat de les autonomies; reivindicació del Senat com a veritable cambra de representació territorial; la necessària federalització del poder judicial; determinació de les unitats territorials federades, distribució de competències entre federació i unitats federades i, sobretot, defensa del reconeixement de les singularitats; disseny de les relacions intergovernamentals; i els elements fonamentals del sistema de finançament federal plantejat.

Por una reforma federal del Estado autonómico en format pdf