El passat 11 de febrer es va celebrar a Madrid al local de l’associació Isegoría, un acte sobre federalisme. El debat va ser conduït per dues persones ben coneixedores dels aspectes lligats a la qüestió territorial a Espanya, tant des d’una perspectiva actual com històrica. D’una banda, Carlos Arenas Posadas, catedràtic d’Història i professor de la Universitat de Sevilla especialitzat en la Història de les Institucions Econòmiques, autor de diverses obres sobre la Història del Treball i sobre el capitalisme andalús, entre d’altres. De l’altra, Alain Cuenca, professor titular d’Economia Aplicada a la Universitat de Saragossa, especialista en fiscalitat i finançament territorial, i membre de Federalistes d’Esquerres.
Va començar l’acte amb una breu presentació dels dos intervinents i del tema de debat. A continuació va parlar Carlos Arenas, que va explicar en la seva exposició la configuració territorial d’Espanya des d’un punt de vista històric i de classe, desemmascarant també els mites i estereotips existents sobre les poblacions d’alguns territoris del país que habitualment acusen majors nivells de pobresa. Va plantejar un enfocament de reconstrucció del projecte de país com a resultant d’un procés de base ciutadana que deixi enrere les articulacions anteriors dominades pel que va anomenar “minories extractives” i les diferents burgesies territorials.
Per la seva banda, Alain Cuenca va centrar la seva intervenció en explicar els paràmetres fiscals, econòmics i financers compromesos en les propostes d’independència per a Catalunya i a les possibles alternatives que es podrien plantejar en abordar la solució d’aquesta qüestió. Va suscitar diverses possibilitats dins el marc d’una revisió constitucional amb una orientació federal, la seva necessitat i les potencialitats en relació amb una reformulació del vincle de ciutadania que serveixi d’alternativa amb la qual encarar activament el conflicte territorial.
Després de les intervencions dels dos ponents, es va donar pas a un debat a partir de les preguntes i reflexions realitzades per bona part de la trentena d’assistents que van acudir a l’acte. Les moltes qüestions formulades van servir per avocar llum i aclarir moltes de les ombres que encara existeixen al voltant de finançament i la distribució territorial de la renda, així com també sobre la història i actualitat del problema català i del federalisme com la millor solució per afrontar-lo. Es va concloure que és més necessari que mai apropar a la societat civil la qüestió del debat sobre l’estructura de l’Estat i la solució federal.
L’acte, que va durar al voltant de dues hores, va finalitzar amb un vi i un petit àpat al propi local de l’associació i els ponents i assistents van seguir compartint idees i reflexions.