ActualitatNotícies

El passat 26 de gener es va celebrar la tercera sessió de les “Converses federals: Moment federal europeu?”.
L’acte es va centrar en la discussió sobre una sanitat federal amb el context actual de postpandèmia. Federalistes d’Esquerres va organitzar-lo amb la col·laboració de Citizens pro Europe i la llibreria Bryon. Les associacions s’uneixen de forma periòdica per organitzar converses sobre la política europea i espanyola i la possibilitat d’un futur federal per ambdós.

Les converses federals busquen explorar el complex panorama polític que viu Europa i Espanya posant èmfasi en les possibilitats d’un progrés cap a un futur federal. Aquestes es fan destacant els valors federalistes i el diàleg entre les diferents sensibilitats. El context ens crida cap a un futur més federal, ja que la pandèmia i la guerra ens porten a una necessitat d’unitat. La situació actual també ens ha manifestat els punts dèbils com és la polarització política i una crisi assistencial producte d’un dèficit estructural que fa que tinguem un sistema públic amb mancances.

L’acte va ser moderat per Antonio Sitges-Serra, cirurgià i escriptor. Els participants van ser Álex Ramos Torre, director del Centre d’Estudis del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona i vicepresident de Societat Civil Catalana, Miquel Porta i Serra, doctor en medicina, investigador i professor universitari català i Vicente Ortún, professor emèrit del Departament d’Economia i Empresa i Investigador Principal del Centre de Recerca en Economia i Salut de la Universitat Pompeu Fabra, també és membre del Consell Rector del Parc de Salut Mar.

Álex Ramos en la seva primera exposició va posar especial èmfasi en l’evolució del sistema de salut Espanyol i si aquest evolucionava cap a un de federal. La constitució de 1978 reconeix el dret a la salut on entre els anys 80 i els 2000 es produiran les transferències sanitàries a les comunitats autònomes. Un procés de separació de competències. Si parlem de l’evolució del sistema sanitari Espanyol, s’ha de fer menció a Ernest Lluch on la llei general de la sanitat del 1986 va fer avançar a Espanya cap a una atenció sanitària universal. Però els últims temps hem pogut veure com s’han generat múltiples problemes en l’àmbit de la salut. La crisi del 2008 i la pandèmia han estat dues sacsejades importants al sistema sanitari. Durant un gran període de temps les comunitats autònomes s’han centrat a tenir més competències i així separar el sistema sanitari, però no han tingut present la capacitat de cooperar i col·laborar. L’exposició de Miquel Porta va continuar evidenciant la qüestió plantejada per Ramos.

Porta va exposar que la pandèmia no és el simple resultat de sumar i multiplicar, la qual cosa vol dir que és un problema que va més enllà d’una sola comunitat autònoma o d’un sol país. Això ens porta a plantejar que cap comunitat autònoma pot defensar sola el benestar de la seva gent i seria irresponsable i desastrós que les comunitats només defensessin el seu.

Cada comunitat autònoma ha d’assumir les responsabilitats inclús fora de les seves fronteres. Aquestes idees ens porten un altre cop a la necessitat de cooperar i col·laborar entre comunitats autònomes que és tan essencial. No moure’ns és ruïnós i la centralització del sistema de salut també. Així que algunes coses han de millorar, ja que amb unes instruccions fortes és més factible poder lluitar contra el populisme. Vicente Ortún va exposar la confiança cap a les institucions on el sistema sanitari es troba dels llocs més alts i els partits polítics dels llocs més baixos. I de fet el rànquing de fa quatre anys ho avala, perquè Espanya es trobava entre les 10 primeres places. I és que actualment ens trobem davant d’una dificultat important, retornar al sistema benèfic privat que teníem anteriorment. I davant de problemes, solucions.

Els tres participants van exposar la necessitat que el Consell Interterritorial fos vinculant per millorar la cooperació i col·laboració entre les comunitats autònomes. Álex Ramos aposta per replantejar la llei de sanitat on s’assenyali les competències per les comunitats, l’estat i els municipis. Vicente Ortún aposta per un canvi gradual i per una descentralització dels centres sanitaris on generi una competència sana. També assenyala que la descentralització té més pros que contres i que la transparència afavoreix l’eficàcia.

La cloenda de l’acte va estar a càrrec de Mireia Esteva, presidenta de Federalistes d’Esquerres i Víctor M. Sánchez per part de Citizens pro Europe. També hi va haver intervenció del públic amb múltiples preguntes i impressions.