ActualitatNotícies

El passat dissabte 11 de febrer es va celebrar l’ofrena floral a la casa natal de Pi i Margall, al carrer dels Sombrerers, i l’acte en conmemoració de la 1a República espanyola, que cada any se celebra a Barcelona, a la plaça Víctor Balaguer.

En els parlaments a l’acte, presentat per Txell Centeno de Federalistes d’Esquerres, van intervenir la presidenta de l’Ateneu de la Memòria Històrica, Angelina Puig, que va destacar que la primera república fou “la federal que no es va atrevir a ser”, en referència a les vicissituds que la van portar a la brevetat i les “lluites cantonals” que van acabar amb ella de forma prematurA.

La presidenta de Federalistes d’Esquerres, Mireia Esteva, va recordar que la primera república “no s’entén sense un moment previ de democratització amb diferents formes de pensar”, y en un “context de crisi especulativa” en què la indústria se’n va anar en orris i els obrers van sortir al carrer.

Aquesta mobilització es va ajuntar amb les classes benestants que havien perdut part dels seus ingressos. Però no va ser una revolució de les classes benestants, sinó de la societat en general, segons Mireia Esteva.

També va recordar que les primeres eleccions de sufragi universal masculí van tenir lloc durant el Sexeni Democràtic. I que quan parlem del fracàs de la primera república parlem també del fracàs dels Borbons. I que fou una primera república que volia clarament la separació entre Església i Estat. La Constitució de Castelar, va recordar també, preveia unes autonomíes fetes des de dalt, que Pí i Margall i altres van rebutjar. 

Mireia Esteva assegura que d’aquella època ens ha quedat molta organització federal de les nostres entitats. “És una cultura federal que ens ha quedat. La gent s’ha seguit organitzant de forma federal malgrat els règims posteriors”, i va reivindicar que l’educació primària obligatòria només va ser durant les dues repúbliques i després amb la mort de Franco.

“Ara hi ha coses que trontollen- va advertir la presidenta de Fed – la Sanitat l’hem de defensar, i la Història ens ha de servir per aprendre i que l’esquerra no es baralli ni s’insulti”, i va insistir que cal distingir els enemics dels adversaris.000

Per la seva banda, el secretari del PSC per Barcelona, Ferran Pedret, va reivindicar que “hem de vèncer les dificultats davant dels qui pensen que república és sinònim de disgregació o caos” i va insistir que cal aconseguir més suport que en les anteriors “per contruïr una república federal i laica”. 

Pedret va reivindicar també un esdeveniment “únic a Espanya” en referir-se a Sarrià i la resistència dels Voluntaris de la República i la seva resistència contra les tropes del Menéndez Campos. En aquell capítol, va recordar, a Barcelona centenars de voluntaris van morir i són enterrats al cemintiri de Sarrià. El secretari del PSC va anunciar que el proper 17 de març es descobrirà una placa en memòria d’aquells voluntaris a la Plaça de Sarrià.

La cloenda de l’acte va anar seguida d’un vermut i un brindis per la tercera república, com cada any.