ActivitatsActualitatNotícies

Exitosa xerrada d’Antoni Puigverd a Igualada
El passat dimecres 23 de novembre l’agrupació de Federalistes d’Esquerres a l’Anoia va celebrar un nou acte, en aquest cas la conferència “El Laberint català” per part d’Antoni Puigverd, escriptor i poeta empordanès i col·laborador al diari La Vanguardia.
Davant d’un nombrós públic l’escriptor va fer un repàs històric dels fets polítics englobats dins el “Procés”, remuntant-se a l’estratègia política dels governs de José Maria Aznar d’impuls de Madrid com a Megalòpolis del sud d’Europa i amb projecció a Llatinoamèrica (El “Turbo capitalisme” d’Enric Juliana) i del foment de l’ individualisme com estratègia de creixement.
Aquesta política centralitzadora es va fonamentar en la lluita contra el terrorisme d’ETA, però la principal damnificada n’ha estat Catalunya. Aquests elements, i altres citats a la conferència, van suposar uns importants canvis amb efectes en l’actualitat, com és el cas de l’Espanya buidada. És per això que Puigverd reclama la necessitat d’espais de debat reals, com un Senat federal, on afrontar aquestes problemàtiques.
A la vegada, alguns polítics catalans com Pasqual Maragall ja van advertir del perill d’aquest turbocapitalisme madrileny (amb el seu article “Madrid se va”) i en certa manera és un dels elements que impulsa la reforma de l’Estatut d’Autonomia durant els governs tripartits entre 2003 i 2006, la qual va ser feta sense el PP i això porta algunes conseqüències posteriors. Una aposta estratègica dels governs de la Generalitat des de 2010 per un relat emocional aprofitant la sentència sobre la reforma de l’Estatut ha suposat la successió d’esdeveniments ja coneguts, amb diverses comtesses electorals i dates crítiques. Puigverd va emfatitzar com els referèndums són solucions simples a problemes complexos i que actualment ja es disposen de molts exemples d’aquests mals usos.
Finalment, Puigverd va comentar com aquesta espiral reactiva i emocional ha fet real un perill de divisió cultural (i lingüística) de la societat catalana i que un dels reptes actual és recosir el trencament. És a dir, tornar a lligar la societat a l’entorn a dos vectors, la llengua i l’economia.
Des de Federalistes d’Esquerres a l’Anoia agraïm la visita d’Antoni Puigverd per la seva interessant conferència i aprofita la pausa de les festes de Nadal per anunciar que després de festes continuarà l’agenda d’activitats i actes.