ActivitatsActualitatOpinióTertúlia

Puntualment, a l’hora prevista, unes trenta persones han arribat a Alibri, preparades i amb ganes d’escoltar a la Carmen Domingo, autora del llibre “Derecho a decidir. El mercado y el cuerpo de la mujer”. Tot just feta la presentació pel Manuel Fernández, federalista del Moianès, sense gairebé temps perquè la Carmen expliqui el perquè del títol i el seu doble sentit, comença un intens debat entra el públic assistent i l’autora, seguint el fil que ella mateixa proposa en el text. Hi ha llibertat d’elecció en la prostitució, els ventres de lloguer o en la forma de vestir?.

Després d’un llarg i enriquidor debat amb aportacions de casuístiques diverses de la vida quotidiana, informació de sorprenents posicionaments del mon acadèmic i fins i tot visions filosòfiques confrontades, es conclou que el proclamat dret a decidir de les dones en relació al seu cos esdevé un sense sentit, no existeix. En un sistema capitalista com el nostre, el diner limita la possibilitat d’elecció. El dret a decidir no és exercitable perquè les condicions materials, socials i culturals, entre d’altres el patriarcat, ho impedeixen.

Elevar a la categoria de contracte laboral la pràctica de la prostitució, contractar el lloguer de ventres o considerar que el vel de les dones àrabs són l’expressió lliure i voluntària de les dones, fruit d’un suposat dret a decidir, és una trampa i un engany que s’ha d’evidenciar, evitar i denunciar.