ActivitatsActualitatNotícies

Crònica de la sessió del 4 d’octubre organitzada pel grup de FED-UEF Catalunya de Sant Cugat del Vallès a la Casa de Cultura de la població.
Amb Mireia Esteva, presidenta de l’associació; Lluis Rabell, vece-president; i com a moderador Josep Lluís Salazar.
Vam tenir un debat de molt nivell, ric en detalls i molt intens tant pels ponents com pels participants, i es va establir un diàleg serè i potent, amb la participació també de Victòria Camps, membre del Comitè d’Honor de Fed, doctora en Filosofia i membre del Consell d’Estat.

El moderador va recordar la seva frase “el federalisme es la forma politica de la fraternitat”. També es va suscitar la importància de la coordinació i lleialtat en el funcionament del federalisme, que no es una ideologia, sinó les diverses formes d’organització política de la Democracia Multinivell, que va des del nivell municipal, metropolità, autonòmic, estatal, europeu i mundial, per la cohesió social, ambiental i territorial, però sempre de les persones i per a les persones. Es va comentar àmpliament la lenta agonia del processisme i la decadència a la qual han abocat a tots els catalans i a Catalunya, amb exemples com ara que en fer la necessària coordinació entre CCAA a València pel Corredor Mediterrani, una vegada acordada una estratègia conjunta, el representant de Catalunya, Oriol Junqueras, com a vice-president que era,  va dir “que Catalunya se’n va i no te cap interès en el tema”; Lluís Rabell va dir que en casos com aquest “hauria d’estar inhabilitat a perpetuïtat…”
També es va comentar que ara es difícil tenir la correlació de forces necessària per una reforma federal de la Constitució, pero que s’ han de fer canvis pas a pas, com institucionalitzar la conferència de presidents i consellers de les CCAA i anar introduint elements de federalisme encara que no sigui totalment explícit, “el nom no fa la cosa però progressem en les solucions federals que venen de forma natural”.
La presidenta Mireia Esteva també va explicar la recent trobada federalista espanyola a Jaén i va recordar que excepte 3 CCAA (Múrcia, La Rioja i Cantàbria), hi ha associacions federalistes a tot Espanya.
Es va seguir amb propostes i activitats per continuar amb la promoció del federalisme per influir a tots els nivells de la societat, com partits politics, sindicats, universitats o associacions juvenils.

 

Vídeo complet en el següent enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=bJ4Fc4Mi9iU