ActivitatsActualitatNotícies

El passat dijous 20 d’octubre Federalistes d’Esquerres del Vallès Oriental va organitzar a Granollers la xerrada Federalisme i finançament del sector públic. El ponent va ser Francesc Trillas, economista, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre de Federalistes d’Esquerres. La sessió va ser conduïda per Carme Garrido, tècnica de desenvolupament local del Consell Comarcal.

El ponent ca començar recordant que tots els serveis que es reben per part de les institucions públiques, més necessaris en situació de crisis, tenen un cost.

Però qui ho paga? Trillas defensa un sistema multinivell a Europa que passa per una reorganització fiscal federal oberta, coordinada i amb compartició de la informació, que sigui capaç de resoldre problemes complexos. Va posar d’exemple la gestió de les vacunes contra la COVID19 que van ser administrades amb criteris de necessitat i on s’hi van implicar tots els nivells de governança, des dels europeus fins als locals.

Centrant-se en Espanya, va afirmar que pateix un dèficit fiscal estructural, és a dir que ingressa menys del que gasta , malgrat el bon moment que ha passat gràcies els ajuts de la UE. I com es pot corregir ? Només augmentant els ingressos o bé abaixant les despeses.

Va insistir en què no hi pot haver un estat potent amb impostos baixos, perquè va contra la democràcia, i ni els mercats ho consideren sostenible, com ha quedat demostrat en el Regne Unit. Son necessaris governs d’alta capacitat, resolutius i coordinats per resoldre els problemes de les persones.

A Espanya, i a Catalunya, la pressió fiscal està per sota de la de la Unió Europea i molt allunyada dels països escandinaus, que són aquells als que ens agradaria assemblar-nos.

Trillas defensa el federalisme argumentant que en una democràcia cap país o regió té sobirania econòmica. I va citar el fam,os trilema de Rodrik: segons aquest autor és impossible aconseguir simultàniament globalització econòmica, democràcia i sobirania nacional; només es poden aconseguir dos dels tres reptes a l’hora, sempre se n’ha de sacrificar un. Europa renuncia progressivament a les sobiranies nacionals, la Xina renuncia a la democràcia.

Respecte el finançament per part de l’estat dels nivells municipal i autonòmic a Espanya, el ponent va dir que hi ha poca controvèrsia amb el nivell municipal, però que no succeeix igual amb el nivell autonòmic ja que moltes vegades es confon i barreja finançament, dèficit fiscal i execució de les inversions. A més el model és força opac i està caducat des de l’any 2014.