EditorialNotes de premsaNotícies

Federalistes d’Esquerres elegeix nova junta directiva amb representants de tots els territoris, amb l’ objectiu d’aprofundir en una alternativa als nacionalismes excloents

L’Associació Federalistes d’Esquerres ha celebrat aquest dissabte 30 d’abril les eleccions per escollir la nova junta directiva, que estarà encapçalada per l’escriptora Mireia Esteva i l’exdiputat Lluís Rabell, i haurà de dirigir l’associació en els propers anys. A aquestes eleccions s’han presentat 2 candidatures amb equips complets per a tots els càrrecs, més els vocals corresponents, i dues candidatures individuals per al càrrec de vocal.

Aquesta vegada el resultat ha estat favorable a la llista presidida per Mireia Esteva, davant la candidatura encapçalada per la historiadora Blanca Cercas i el cineasta Albert Solé, en una relació de 251/140 vots. Mireia Esteva era vicepresidenta en l’etapa i junta anteriors, presidida pel catedràtic Joan Botella (que podria quedar-se com a vicepresident d’honor en la nova etapa), mentre que Blanca Cercas era la coordinadora del grup territorial de Girona.

La proporció de la nova junta es manté amb 4 vicepresidències que corresponen a Lluís Rabell, Lidia Santos, Antonio Camacho y Carme Valls, a més dels càrrecs de secretaria i tresoreria, que completen la totalitat de la Permanent. Després s’hi sumen els vocals, dels quals 13 corresponen a la llista de Mireia Esteva i s’incorporen els 5 més votats de la llista de Cercas, fins al total de 25 membres.

Cal destacar l’alta participació, amb un 48% dels socis, dels quals un 35% ho han fet amb delegació de vot i la resta de forma presencial. Tot plegat ben lògic atesa la circumstància de que més del 50% dels socis de l’entitat estan repartits per tot el territori català, i fins i tot alguns viuen en altres comunitats espanyoles.

Federalistes d’Esquerres té els seus orígens al 2013, amb l’impuls del Procés Independentista, i va néixer com a alternativa a la conjuntura derivada de la situació política a Catalunya, que evolucionava cap a una versió social i política d’un sol relat dominat pel nacionalisme. Durant aquests anys, l’associació ha aconseguit amb escreix bona part de llurs objectius principals d’estendre el federalisme dins la societat, i bona mostra ha sigut la creació i la participació en la Asociación por una España Federal (AEF), que agrupa altres entitats federalistes de la major part de les CC.AA. Paral·lelament, Fed és la secció catalana de la UEF (Unión de Europeístas Federalistas), que agrupa milers de socis de diferents països europeus.

La relació de Fed amb d’altres forces polítiques i la necessitat d’activar un discurs que faci front racionalment als nacionalismes d’un o altre signe han estat els dos eixos principals de la campanya electoral a la nova junta directiva.

Fins ara, l’activitat associativa s’havia centrat en la difusió del federalisme i de la cultura federal, que inclou valors com la fraternitat, l’escolta activa, el col·laboracionisme i la cerca dels consensos, tant necessaris en el tarannà polític. En l’actual ambient polític i davant l’auge preocupant dels nacionalismes i dels populismes en l’àmbit mundial, cal que l’alternativa federal s’obri pas com a la millor i única alternativa plausible, no traumàtica i dialogant.

Davant d’aquesta realitat política la nova junta haurà de fer front a nous reptes, com una major projecció externa i de treball en confluència amb d’altres actors polítics i socials, que permeti obrir una nova etapa més pro-positiva, amb la conquesta de solucions fàcils i receptes federals per a realitats complexes, i la recerca de solucions als conflictes interns del nostre país, i també dins el context global i d’Europa.

Federalistes d’Esquerres és una força transversal de la que formen part persones sense cap afiliació política i també militants de formacions polítiques diverses, principalment d’esquerres. I entre els seus objectius també s’inclou impulsar el diàleg entre les diferents forces d’esquerra.

 

CONTACTE PER A MÉS DETALLS O ENTREVISTES: 664234916 (Mireia Esteva) mesfederalistes@gmail.com

 

Mireia Esteva ha sigut Vicepresidenta de Federalistes d’Esquerres i és membre del comitè federal de la UEF Europa.

Lluís Rabell ha sigut president de la FAVB i també del grup parlamentari Catalunya Sí que es Pot.

Lidia Santos fou diputada pel PSC en les 7na i 8na legislatures del Parlament de Catalunya i Secretaria 1ª de la Mesa del Parlament.

Antonio Camacho fou membre de l’Executiva Confederal de CC.OO. del 2008 al 2013.

Carme Valls fou diputada al Parlament de Catalunya del 1999 al 2006 pel PSC-Ciutadans pel Canvi i Presidenta de Ciutadans pel Canvi del 2005 al 2007.