ActualitatNotíciesTertúlia

 

El passat dijous el grup local de Federalistes d’Esquerres a Igualada i l’Anoia va celebrar un nou acte que va congregar prop de 40 persones a l’Espai Cívic Centre d’Igualada per escoltar en Lluis Rabell, vicepresident de l’entitat, en una xerrada sota el títol de “L’actual situació política a Catalunya…Pot ser el federalisme una sortida?”, presentat per Xavier Badia, membre de l’entitat.

Rabell va fer un repàs de la situació política actual, tant a nivell europeu, espanyol com català, destacant la preocupació per l’increment dels populismes alimentats pels sentiments nacionalistes així com pels reptes mediambientals i estratègics que s’han derivat tant de la pandèmia com per la guerra a Ucraïna. Pel cas concret de Catalunya, comentà com el govern actual continua oblidant la tasca de governar i està dividit en una lluita fratricida per quotes de poder partidista.

Tanmateix, les crisis socials i econòmiques derivades de la COVID19 i de la guerra d’Ucraïna també han propiciat passos federalistes a nivell espanyol i europeu, com s’ha vist en la gestió mancomunada de la pandèmia (amb reunions de presidents autonòmics, el consell interterritorial de salut, la compra de vacunes….) com en els fons econòmics (els fons next generation i la mutualització del deute,…), mostrant com una gestió lleial i compartida dels recursos públics pot donar una major eficiència en resultats.

Finalment, en el torn obert de paraules van sorgir preguntes sobre com el federalisme està a altres estats del món, si té solucions ràpides o com es pot diferenciar de l’autonomisme, on Rabell va explicar que cada estat té el seu model federal i en el cas espanyol també seria així, que solucions ràpides no però més duradores sí i que actualment ens falten més espais de codecisió entre els diversos nivells de l’administració (també el local).

 

Igualada, 24 de maig de 2022