ActualitatNotíciesTertúlia

“LA INVASIÓ D’UCRAÏNA ÉS UNA GUERRA ANTIEUROPEA”

Lluís Bassets ha participat en el cicle L’Europa que volem organitzat per Federalistes d’Esquerres del Vallès Oriental

La guerra que estem vivint a Europa des del 24 de febrer, avui fa tres mesos, és diferent de totes les anteriors. “Aquesta és una guerra antieropea”, va ser la contundent afirmació inicial del periodista Lluís Bassets en la seva intervenció ahir, dia 24 de maig, en el cicle L’EUROPA QUE VOLEM organitzat pels Federalistes del Vallès Oriental a Granollers i presentat per Glòria de la Llave.

Europa ha patit moltes guerres en la seva història; fins i tot podríem dir, en certa manera, que Europa va inventar la guerra – va continuar Bassets -. Però després de les desastroses dues grans guerres del segle XX els europeus van decidir posar fi a aquesta manera de fer. La creació de la Unió Europea va tenir aquest primer objectiu, que a partir d’un primer acord sobre el comerç del carbó i de l’acer s’ha anat consolidant i ampliant. Per això aquesta guerra a Ucraïna, més enllà de les morts i la destrucció que provoca, ataca també els fonaments de la Unió Europea. 

Europa és un gran espai de llibertat i democràcia, amb respecte dels drets humans, malgrat les temptacions autoritàries que hi afloren – va afirmar el periodista -.  Putin voldria que l’ OTAN s’hagués dissolt, però el que de veritat li fa nosa és que Europa sigui un mal exemple per a la població russa, que només amb Mijaíl Gorbachov ha viscut un període de llibertat. I Ucraïna, amb les seves mancances, ha anat evolucionant cap al sistema europeu de llibertat i democràcia, cosa inacceptable per a l’autòcrata rus. Per això afirmem que aquesta guerra ataca a Europa: va contra els seus fonaments i contra el seu sistema democràtic, a més d’afectar, també, la seva economia i el seu estat de benestar.

Si ens acostem al camp de batalla – va continuar Bassets – veiem que el primer designi d’una invasió ràpida amb un canvi de règim a Kief i l’establiment d’un govern titella a les ordres de Putin, ha fracassat. Per això ara aquest es dedica a destruir el país i la seva capacitat productiva i exportadora. Es tracta d’arruïnar Ucraïna per després sotmetre-la a un acord  segons els seus interessos.

Però Putin ha patit diverses sorpreses. La primera, la poca capacitat del seu exèrcit, sense moral, desorganitzat i corrupte: com va dir un militar rus, al seu exèrcit tot és fals, com al país. Una segona sorpresa és la capacitat de l’exèrcit ucraïnès, malgrat la manca d’aviació i d’armament pesat. També li ha sorprès que els ucraïnesos no els reben amb els braços oberts, com la seva propaganda feia creure que passaria. Com també ha resultat inesperada la reacció unitària bàsica dels europeus, malgrat dubtes inicials i escletxes que es produeixen.

La guerra de defensa pròpia és l’única reconeguda per l’ ONU com a legítima. Malgrat això, l’OTAN i Europa donen suport, però no intervenen directament: es contenen per evitar l’escalada i per no donar un pretext a Rússia per al recurs a l’arma nuclear. Per això es produeix un estancament i la guerra es pot allargar, sabent que el desgast afecta sobretot a Ucraïna i menys a Rússia.

Opina Bassets que amb l’actitud actual de Rússia no hi pot haver acord. Amb un país que no ha respectat els tractats internacional ni el dret de guerra, no es poden fer concessions, si no fa un canvi total de plantejaments. Seria un mal precedent de cara a futures situacions a altres zones. També creu que des de fora d’Ucraïna no se li poden imposar concessions exigides per l’invasor i que si cal algun dia fer cessions, les han de decidir els ucraïnesos.

Per tot això, el panorama és desolador, amb la mort i la destrucció novament enquistades en  territori europeu. La reacció europea és l’ única bona notícia que se’n deriva. L’enfortiment i la major integració, tant de la UE com de l’OTAN, decidides a defensar la integritat territorial i el sistema propi, són l’únic alè d’esperança per evitar futures catàstrofes bèl·liques.      .

L’acte complet pot veure’s en el següent enllaç de Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=5AKv9t7flHU