• Dia: 6 de novembre de 2021
  • Hora: 11.00
  • Lloc: Sala d’actes de Cotxeres de Sants, pl.de Bonet i Muixí, 7, 4a planta, Barcelona

Ordre del dia:

  • 1er i únic: Conclusió del procés de debat NOU HORITZÓ: aprovació del document de síntesi final i mesures que se’n derivin

Document a discutir:

Antecedents

UN NOU HORITZÓ PER FEDERALISTES D’ESQUERRES

A finals de l’any 2020, la Junta directiva de Federalistes d’Esquerres va convidar  tots els seus socis, amics i simpatitzants, a un exercici de reflexió col.lectiva, orientat a fer balanç de la nostra experiència i activitats, a mesurar els canvis produïts en el nostre entorn i a fer propostes de cara al futur. Amb el mateix títol que aquesta nota, la Junta va posar en marxa aquest exercici amb un document tipus  ponència – marc,  que va donar lloc (malgrat les dificultats derivades de la pandèmia) a una vintena de reunions dels nostres grups territorials, on per decisió de la Permanent van ser convidats a participar tots els socis, bé presencialment o per zoom a totes  les reunions organitzades pels grups, també un nombre considerable de contribucions per escrit, i encara diversos comentaris publicats, per exemple, en el nostre web, dins de la secció “Resistència Federal”, que va aconseguir ser una finestra de retrobament i d’optimisme en els moments més difícils del confinament.

El resultat de tot això ha estat un document de síntesi que s’ha enviat a tots els socis; document que no volia fer una proposta nova, sinó, com a document de síntesi, recollir i posar de manifest el ventall d’opinions  i propostes sorgides en la discussió. Opinions i propostes que, com no podia ser de cap altra manera en una entitat àmplia i plural com la nostra, van en una mateixa direcció però amb matisos i amb entonacions diferents, molt lligades a les diverses realitats i experiències en què cadascú de nosaltres ens hem mogut i ens movem.

Ara bé, per sota d’aquesta pluralitat de les aportacions, en totes elles es destaquen dos grans factors comuns.

 

El primer: som federalistes. Gràcies a la nostra presència i activitat, el federalisme ja no fa somriure, ni a Catalunya ni a la resta d’Espanya; ja no és una referència antiquada a un somni decimonònic, sinó una proposta viva i renovadora. I tan viva, que ha contribuït a treure les esquerres catalanes de l’encantament del somni independentista; que s’ha convertit en un punt de referència per a federalistes d’arreu de les Espanyes i que, després de l’èxit que va representar la Trobada de Federalistes Espanyols que vàrem organitzar ara fa tres anys, s’ha concretat en la creació de l’Asociación por una España Federal; i que apareix a escala europea com l’única referència institucional i política que està a l’alçada dels problemes del nostre temps: si anem a Brussel.les i ens reben a les institucions de la UE, no és per fer-hi turisme: és perquè allà som a casa.

I en segon lloc: som d’esquerres. Vam celebrar i vam donar suport a la moció de censura que l’any 2018 va fer caure el govern Rajoy i va portar P. Sánchez a la Moncloa; ens reconeixem en el govern de coalició d’esquerres que es va formar el 2019, i hem defensat i defensem les seves polítiques i les seves propostes. I a la vegada, dins de Catalunya, volem contribuir a  fer créixer la presència política i social de les esquerres, ajudant a reprendre el fil de les seves tradicions federalistes, única via que ha de permetre reconstruir la seva hegemonia.

Hem fet bona part de la feina que ens havien proposat. Hem contribuït a fer renéixer la referència federal, tant en la societat catalana com en les forces polítiques i sindicals; som el soci més nombrós de la Asociación por la España Federal, i tenim una presència reconeguda en la Unió d’Europeistes Federalistes; hem contribuït a l’edició de quatre llibres de difusió federalista, i tenim ( quan ens deixen !) presència als mitjans de comunicació. Però no hem acabat, ni molt menys. Tot el procés de reflexió realitzat fins ara subratlla la necessitat de desenvolupar i aprofundir  d’alguns elements :

  • El nostre reforçament com a organització cívica. Necessitem créixer, tant en termes quantitatius com qualitatius, amb major presència entre els joves, en el món sindical, en zones territorials fins ara més “en blanc”, etc.
  • La necessitat de difondre més els nostres valors, les nostres referències, els nostres símbols: el federalisme ha de deixar de ser només una referència institucional i macro – política, ha de ser també un element “càlid”, humanitzador, de retrobament i de complicitats.
  • La necessitat de donar presència quotidiana a elements importants de la realitat que passen desapercebuts pels mitjans de comunicació o pels debats habituals. I molt en particular, la dimensió europea, que està vivint avui una conjuntura decisiva en clau de federalització ( els fons de reconstrucció “Next Generation”) i en clau també del període de consultes obert des del Parlament en la Conferència sobre el Futur d’Europa.
  • La necessitat d’extendre la referència federal a més sectors socials i polítics, fora del nostre context però que han d’entendre que aquesta referència, única que pot començar a resoldre la situació de bloqueig i de malestar social, pot ser compartida des de diverses sensibilitats polítiques.
  • Reforçar la nostra acció comunicativa, mitjançant la difusió de la nostra activitat, una major presència als mitjans de comunicació, una major coordinació en l’activitat descentralitzada que realitzen els grups locals de les diverses àrees territorials, etc.

El procés de reflexió en què ens trobem, i que ara ha entrat en la seva recta final, ens ha de permetre fer-nos conscients de la nostra realitat i del camí fet fins aquí, i començar a entreveure els camins de futur. La coincidència amb el final de la fase més aguda de la pandèmia i l’inici de la represa d’una certa normalitat ens ofereix una excel.lent oportunitat per a la nostra acció : aprofitem – la !

Comissió Permanent,

Federalistes d’Esquerres

 

Documents generats durant el procés de discussió:

Esmenes i comentaris rebuts respecte el document de l’assemblea

Esmenes:

Comentaris: