ActualitatNotícies

“80 anys del Manifest de Ventotene”

Sessió organitzada per UEF a València, el divendres 2 de juliol a la tarda.-

“El Manifest de Ventotene 1941 es un dels documents fundacionals inspiradors del federalisme europeu i del que es ara l’ Unió Europea, va ser escrit per Altiero Spinelli que va estar 10 anys detingut pel règim feixista italià, de 1939 a 1943, va estar com pres polític, dels de veritat, a l’ illa presó de Ventotene i amb els seus companys de captiveri, Rossi, Colorni i altres.  

L’acte va ser  organitzat a València amb motiu del Congrés a nivell de tota Europa, de l’ Unió dels Federalistes Europeus  (UEF – Europa) i el Spinelli Group (format per euro-parlamentaris i parlamentaris de parlaments dels estats membres i autonòmics de diversos estats de la Unió Europea.  Sessió presidida pel Sr. Enrique Barón, President de UEF – Espanya, amb participació de diversos parlamentaris  espanyols i italians, entre ells el Sr. Domènec Ruiz-Devesa i altres ponents com el Sr. Francisco Aldecoa. També antics euro-parlamentaris.  

Es van fer diverses ponències sobre els temes dels Fons de Recuperació en relació al EU Green Deal i amb especial referència al pilar de la Europa Social, entre altres aspectes en les propostes per creació de llocs de treball més estables i amb possibilitats de desenvolupament professional per joves. També es va fer referència en diverses intervencions als Fons de Recuperació en relació a la creació de l’ Unió Europea Sanitària. 

Van seguir intervencions sobre la importància de les propostes del federalisme europeu, que cada vegada més es va convertint en corrent principal (main stream) a dins de les propostes europeistes i sobretot en front de una unió anti-federalista que han format fa poc les dretes extremes a nivell de grup coordinat des-de diversos estats al Parlament Europeu. 

Finalment, es varen comentar en un debat obert les diverses percepcions del federalisme europeu en els estats de la UE, com per exemple, que en alguns es veu erròniament com una tendència al centralisme i a una certa uniformitat, en el moment que en altres es veu com una forma de cessió de sobirania, però conservant la diversitat cultural i política, en altres com als estats d’ Europa Central i de l’ Est, que es van formar des-de la fi de mur de Berlin i la caiguda del comunisme, com una tendència al nacionalisme, de vegades extrem i al autoritarisme, com els casos actuals de Hongria, Polònia i pot ser Eslovènia ( que ara te la presidència de la UE aquet semestre).  

Finalment es va debatre la situació, consideracions i dificultats en relació a la Conferència sobre el Futur de la Unió Europea, amb intervencions demanant que sigui més oberta i més participativa en relació a la societat civil de forma també més amplia i amb la possibilitat de reforma dels Tractats de la UE.  

 

Josep-Lluis Salazar

Coordinador del Grup de Federalisme a Europa i al Món. 

Membre de la Junta de Fed-UEF Catalunya i de UEF Espanya.