ActualitatEditorial

Hi ha el mal costum de veure el calendari polític com si miréssim el calendari escolar. De fet, fins i tot es parla de “curs polític”, de “vacances parlamentàries”, etc. etc. I és veritat que cal descansar, que la cridòria política i parlamentària demana una pausa, i que és precís un moment de reflexió, en una época dominada per la velocitat histèrica de les xarxes socials i les pressions dels mitjans de comunicació, que demanen reaccions instantànies a fets de pseudo – actualitat, o comentaris detallats de sentències que encara no s’han publicat.
Federalistes d’Esquerres – UEF Catalunya no som així, no funcionem d’aquesta manera, i estem convençuts que les presses porten a la superficialitat de les posicions polítiques i a preses de posició de baixa qualitat. Pensar amb detall, analitzar, contrastar dades i, en definitiva, cultivar un ritme lent pot tenir costos en un mercat comunicatiu desordenat, però acaba per ser una virtut, un estil, que dona més valor a les preses de posició.
Fa unes setmanes, la Junta directiva de l’associació va prendre una decisió: el llarg periode de quasi – paralització política que hem viscut s’ha acabat, o acabarà aviat, per entrar en una nova etapa. Fonamentàvem aquest visió en tres grans factors:

  1. la posta en marxa de les noves polítiques de la UE, que combinen la reflexió institucional amb la posta en marxa dels projectes “Next Generation”, autèntiques polítiques fiscals federals
  2. A Espanya, el canvi de la cojuntura política, la situació convulsa de les forces de dretes, i un panorama polític més estable, sense eleccions a la vista en un llarg periode
  3. A Catalunya, la recaiguda de la Generalitat en la impotència política, simbolitzada en el rebuig a participar en la Conferència de presidents i la insistència en la bilateralitat.

 

Creiem que aquests elements creen un marc, o posaran a la vista a partir de setembre un marc, que permetrà ( per no dir exigirà) una acció més ambiciosa per part de les forces polítiques i socials com la nostra. Insistir en la dimensió europea, mobilitzar la formulació d’alternatives o posar de relleu la inutilitat i la ineficàcia de les polítiques nacionalistes, han de ser les eines per posar en marxa la represa política i social, paral.lela a l’econòmica, que ens tregui de la paràlisi del llarg periode de la pandèmia.

Això no serà fàcil: la pandèmia segueix viva, i no es pot baixar la guàrdia; les posicions polítiques més dretanes cobren més força, tant a casa nostra com a escala mundial; i es manté la gesticulació del món independentista. Però mantenir i aixecar la flama de la proposta federal, extendre-la a més sectors socials i a més territoris, i mostrar com és la metodologia adequada per abordar molts dels problemes del present, és una contribució necessària i que és vista cada vegada més com, simplement, imprescindible.
De manera que, amics i amigues federalistes, bon estiu; cuideu-vos, descanseu molt, cuideu la gent que us envolta, i fins al setembre : ja tenim una convocatòria (que veureu aquí mateix) pel 16 de setembre, i això serà només el principi d’una renovada empenta d’activitats i de presència pública.

Comissió Permanent de Federalistes d’Esquerres -UEF Catalunya