ActualitatNotícies

CONVERSES FEDERALS A LA GENERALITAT 

FEDERALISME I EUROPA 

El cicle sobre “Converses Federals” es va iniciar el dia 2 Juliol amb una clara aposta de la Generalitat de la Comunitat Valenciana, per posar el federalisme dins de l’agenda política, . La inauguració de la primera Conversa va desenvolupar un diàleg entre el president Ximo Puig , i el Sr Enrique Barón president de UEf Espanya. Els dos ponents van posar en valor, el treball fet durant la pandèmia, per acostar-se al govern compartit i al govern de la proximitat, fent que les decisions es fessin a nivell proper, però continuant durant 16 setmanes les conferencies de presidents autonòmics. Per Baron el vídeo federalisme, es una realitat que ha vingut per quedar-se, però ara també es necessita un treball de concreció en que la Constitució anomeni qui som, concreti la denominació cada autonomia, i desenvolupi lleis que permetin la gobernança compartida. 

A continuació una taula compartida per Ulrike Hiller, presidenta de la delegació alemanya en el comitè europeu de les regions i membre de la diputació permanent del Bunderast,  Mario Koelling ( Fundació Gimenez Abad), Carme Valls ( Vicepresidenta UEF Espanya) i Pilar Perez-Fuentes  ( Vicepresidenta de Federalistes- UEF de Pais basc, va analitzar el significat i dificultats dels governs multinivell. Es va lamentar que no hagi fructificat l’exemple de federació compatida que suposaven les Euroregions, i les diferencies de la gestió de la pandèmia en els inicis, amb els estats competint per material i la resposta mes unificada de compra única de vacunacions, senyalant la necessitat de projectes transnacionals, como la aliança sanitària europea. Compartir govern multinivell significa tenir en compte i escoltar la mirada i posició del altre. 

La segona taula rodona va comptar amb la presencia de Susana Sanz, titular de la Catedra Jean Monnet del CEU, Enric Morera President de les Corts valencianes, Sandro Gozi president de la UEF Europa, i Jose Manuel García-Margallo eurodiputat i ex-ministre de exteriors, i va analitzat el paper del federalisme com opció per articular la unió en la diversitat. El debat ja es va iniciar amb la contundent frase de que Europa serà federal o no serà, i per part de Sandro Gozi, proposant enfortir, lligams transnacionals, partits transnacionals,  reforçar el paper de la ciutadania, fent de la Conferencia pel futur de Europa, un procés democràtic real. García- Margallo va deixar clar que ell es considerava federalista europeu, i va subratllar que el projecte Next Generation, era un bon projecte per Europa, però que probablement hauríem d’anar a una Europa de dues velocitats, i els països nuclears que comparteixen valors europeus, establissin ja relacions federals.  En tots els debats voleiava la sensació de que potser a nivell europeu estàvem immersos en un moment hamiltonià. 

Carme Valls Llobet

Vicepresidenta de UEF Espanya