ActualitatNotícies

Pablo Simón i Paola Lo Cascio, reunits per Federalistes dEsquerres, van debatre divendres passat 21 de maig sobre els desafiaments que representa la pandèmia per al projecte europeu. Ho van fer entorn del llibre de Norberto Bobbio, ‘El federalisme en el debat polític i cultural de la Resistència’, moderats per Marcello Belotti, editor del conjunt de textos que acaba de publicar-se per primera vegada en espanyol.

 

Des de fila 0 va intervenir Victoria Camps, Isidre Molas i Pietro Polito, director del “Centre Studi Gobetti” de Torí.

Norberto Bobbio ja alertava sobre el risc que tenia la idea de creure que la integració europea havia de ser sempre una cosa positiva. Això l’estem veient ara, no es va valorar la possibilitat de possibles reculades autoritàries, com els que veiem als països d’Europa de l’Est, o econòmics, com els que s’han vist en la bretxa entre els països del nord i el sud d’Europa”, va plantejar Pablo Simón. “A la Unió Europea li falta ara un projecte emancipador. La pau ja no és oxigen suficient per a les generacions que no han viscut la guerra. La pandèmia és una oportunitat d’avançar”, va afirmar.

Paola Lo Cascio va subratllar la idea que el federalisme és un mètode que serveix per a desactivar conflictes però activar al mateix temps la col·laboració. “És una eina útil en un context de reconstrucció com l’actual perquè ajuda a pensar la col·laboració”, va assegurar.
“El federalisme, que ara ha d’inventar el futur, està lligat a aquest període creatiu de la història que va representar la resistència italiana”, va assenyalar Marcello *Belotti. “Si abans tots els camins portaven a Roma, ara porten als Estats Units d’Europa”, va afirmar mentre *Pietro *Polito va destacar la importància de pensar quin tipus d’Europa volem: l’Europa dels pobles o dels governs?.
El debat, que es va desenvolupar al mateix temps de manera presencial i telemàtica, està disponible en el nostre canal de Youtube.