ActualitatEditorial

El 14 de febrer es van celebrar les eleccions que s’havien anunciat fa més d’un any, malgrat un intent fallit de supensió. S’ha confirmat la seva realització en condicions de normalitat, així com  l’èxit de forces polítiques federalistes i d’esquerres.

Però en el paisatge resultant no és fàcil construir una majoria parlamentària, que permeti sortir de l’atzucac en què ens trobem. Creiem, en primer lloc, que la hipòtesi d’una nova convocatòria electoral, a conseqüència de la incapacitat per formar un govern, seria una molt mala sortida, paralitzant l’administració catalana i deixant de nou la Generalitat sense govern i sense iniciatives durant mesos.

De la mateixa manera, tampoc creiem que la formació d’una aliança “processista” pugui estar a l’alçada de les necessitats. Mancada de cohesió interna, enfrontada al govern  central i amb un insuficient suport social, aquesta majoria no podria enfrontar-se bé a la situació derivada de la pandèmia, ni treballar per la necessària reconciliació entre els catalans.

Catalunya no necessita un govern pel procés: necessita un govern de progrés. Només aquesta entesa pot permetre recuperar el dinamisme i la cohesió de la societat catalana, i abordar amb garanties el triple repte a què s’enfronta avui:  la lluita contra la pandèmia, la superació de les seves dramàtiques conseqüències socials, i la recuperació i transformació digital i ecològica de la nostra economia, que promou el programa europeu “Next Generation”, a la vegada que la dinamització dels instruments de diàleg entre Catalunya i Madrid, i també en el si de la pròpia societat catalana.

Aquesta entesa es pot plasmar en fórmules de govern diverses, i no correspon plantejar propostes concretes des d’una entitat ciutadana com FED. Però sí ens correspon a aquelles forces que, com nosaltres, vàrem reclamar la realització de les eleccions al més aviat possible i no el seu ajornament, urgir als acords necessaris i a la constitució ràpida d’un govern com el descrit, que permeti avançar en la superació de la crisi econòmica, política i moral de la societat catalana.

Federalistes d’Esquerres, març  de 2021.