ActualitatNotícies

UEF ESPAÑA RECLAMA EL RESPECTE INCONDICIONAL DE L’ESTAT DE DRET A LA UE I S’OPOSA A LACONCESSIÓ DE LA PRESIDÈNCIA ALEMANYA ALS GOVERNS D’HONGRIA I POLÒNIA
11 de desembre de 2020

La Unió d’Europeistes i Federalistes d’Espanya reafirma el seu compromís amb els valors del art 2 del Tractat de la Unió i amb el compliment incondicional de l’Estat de Dret en tots els Estats membres de la UE.
En l’acord del Consell Europeu publicat ahir es descriu la proposta de la presidència alemanya als governs d’Hongria i Polònia reconeixent la possibilitat que l’aplicació del reglament de l’Estat de Dret no sigui aplicable fins que hi hagi una sentència del Tribunal de Justícia de la UE que la interpreti. Aquesta proposta tracta de promoure una espècie de recurs previ de constitucionalitat que bloqueja l’acció de la Comissió com a guardiana dels Tractats.
UEF Espanya dóna suport al respecte a l’Estat de dret com a condició inapel·lable per a accedir al finançament i als fons del Pla de Recuperació, valors i recursos que compten amb el suport majoritari de l’opinió pública d’Hongria i Polònia.
Amb l’acord del 10 de desembre, el Consell travessa una línia vermella tractant de reforçar la dimensió intergovernamental de la presa de decisions a la UE i asseient un negatiu precedent en dirigir-se contra el mètode comunitari i l’equilibri inter-institucional.
Estem convençuts que aquesta proposta no és més que una mostra de l’esgotament de l’enfocament intergovernamental i de la presa de decisions per unanimitat que ens reafirma en la necessitat d’una reforma dels Tractats en clau federal que ha d’abordar-se en la Conferència sobre el Futur d’Europa al costat del conjunt de la ciutadania i la societat civil organitzada.

Enrique Barón Crespo
Presidente de la Unión de Europeístas y Federalistas de España
Carme Valls Llobet
Vicepresidenta de la Unión de Europeístas y Federalistas de España