Notes de premsaNotícies

Joan Botella, el president de l’entitat, denuncia que van fer arribar un vídeo de l’obra d’Albert Solé a la CCMA fa 30 mesos i encara no han rebut cap resposta de la direcció de la televisió pública catalana

Federalistes d’Esquerres ha presentat una queixa al Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i li demana que intercedeixi davant la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) perquè TV3 emeti el documental FEDERAL. La CCMA va rebre aquest documental fa 30 mesos, el març de 2018 i des d’aleshores no ha donat cap explicació als seus promotors del perquè no l’ha emès. El president de Federalistes d’Esquerres, Joan Botella, denunciat aquest fet, aquest matí, i ha demanat que el CAC dicti una resolució “fent obligatòria l’emissió del documental FEDERAL, per part de TV3, en condicions comparables a l’emissió d’altres documentals de contingut social i polític”. La queixa va ser enviada al CAC el passat 28 de juliol i ha estat presentada en una roda de premsa celebrada al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Joan Botella considera que la no emissió de FEDERAL contravé l’acord 27/2018 del CAC que instava TV3 que “en compliment de les missions de servei públic, i atès el debat polític existent a la societat catalana, esdevé indispensable que els documentals d’autor o de tesi que emeti, en el seu conjunt, responguin a més d’un punt de vista i ofereixin els diferents posicionaments de la societat catalana”. El president de Federalistes d’Esquerres afirma que la negativa de la CCMA a emetre FEDERAL “impedeix que el conjunt de les obres documentals incloses a la programació de TV3 responguin a més d’un punt de vista i ofereixin els diferents posicionaments de la societat catalana”.

Addicionalment, –lamenta Botella- l’actitud reiterada de Televisió de Catalunya de no acusar rebut dels escrits tramesos per aquesta part, i de no haver adoptat formalment cap resolució respecte dels oferiments fets, genera una situació d’indefensió, en què no és possible argumentar o formular al·legacions davant una hipotètica resolució negativa adoptada per l’operador que rebutgés la inclusió d’aquest documental en la seva programació”. El passat mes de gener, en no rebre resposta de la CCMA durant mesos, Federalistes d’Esquerres va reiterar la sol·licitud de l’emissió del documental a la seva presidenta en funcions, Núria Llorach. Llorach va respondre el 23 de gener que havia fet arribar la petició “a la direcció de la televisió perquè la valorin i la tramitin amb les persones que porten documentals a la casa. Ja es posaran en contacte amb vosaltres”. Han passat 9 mesos i ningú no s’ha posat en contacte amb Federalistes d’Esquerres.

Botella ha demanat que “s’arbitri la fixació dels mecanismes, procediment i calendari per a programar l’emissió de l’esmentat documental promovent l’acord entre les parts implicades” i que s’informi la Mesa del Parlament de la resolució que adopti el CAC.

FEDERAL és una producció de Minimal Films, va ser dirigit per Albert Solé i analitza la història, el present i el futur de la proposta federalista per organitzar les societats. Hi intervenen pensadors i líders polítics com Owen Jones, Daniel Cohn-Bendit, Romano Prodi, Emma Bonino, Victòria Camps, Josep Lluís Carod Rovira, José Manuel García-Margallo, Javier Solana, Paolo Vacca, Daniel Innenarity o Juan Carlos Monedero”. Ha estat projectat a diverses sales de Catalunya, Andalusia, el País Basc, Madrid, Galícia i València i, en dues ocasions, a la seu de Brussel·les del Parlament europeu.