Espai Opinió

El dia 8/4 vaig escriure un text per aquest fòrum lamentant la falta de comportaments i habilitats federals en la gestió de la pandèmia, malgrat els ministres, diputats i alts càrrecs amb antecedents en organitzacions que promovien el federalisme. No obstant, desprès vaig poder veure amb satisfacció com el govern de l’Estat  impulsava una conferència de presidents setmanal que era en bona manera una aproximació al federalisme.

No tinc experiència política, la meva trajectòria professional ha estat a l’empresa privada. Ara bé, a l’empresa he sigut partidari de la direcció descentralitzada i participativa front a la direcció autoritària, dilema que té punts en comú amb el federalisme. Això m’ha donat capacitat per distingir les actituds i comportaments “federals” i en la conferència de presidents les intencions de la majoria eren bones però la pràctica va ser bastant deficient, almenys des del meu punt de vista. Per descomptat, era evident que també hi havia alguns sense cap voluntat de participació, més aviat el contrari.

Xavier Vidal Folch acaba de publicar un article a El País amb el títol: Fracaso ¿autonómico?

https://elpais.com/opinion/2020-08-23/fracaso-autonomico.html

Estic d’acord amb les deficiències que Vidal Folch ha vist en la gestió de la pandèmia. No obstant, em pregunto si aquest article servirà perquè socialistes i federalistes aprenguem i actuem per corregir les deficiències. No fos cas que l’article només servís per donar munició als centralistes que volen desmantellar l’estat de les autonomies.