ActualitatOpinió

“Avui, *federalitzar és modernitzar. I modernitzar és construir un Estat fort. Un Estat amb capacitat per a dissenyar i executar polítiques públiques de manera harmònica i eficient entre tots els nivells territorials. No és possible mantenir un model en el qual es pot produir una circumstància tan paradoxal com que l’Estat es mostri incapaç si més no de coordinar la sanitat en un moment d’extrema gravetat i que, simultàniament, desenvolupi polítiques públiques que pertanyen amb claredat a l’àmbit competencial de les Comunitats Autònomes. Reflexionar sobre el model territorial espanyol és avui una necessitat imperiosa. Però també la reflexió ha d’actualitzar-se. Avui, no es tracta d’un debat al voltant de la dialèctica unitat/autonomia. Avui, cal pensar el model territorial des de l’exigent necessitat de modernitzar el nostre Estat per a adaptar-lo a un model social diferent, amb demandes i necessitats molt diferents d’aquelles que el van veure néixer.”

http://agendapublica.elpais.com/reflexiones-territoriales-federales-alrededor-de-la-crisis-covid-19/ (Agenda Pública, 23 de maig de 2020)