Si, renovo la meva proposta de crear una associació que podria dir-se “Federalistes de Catalunya”, per a associar-se amb les altres associacions de les altres Regions, Comunitats i Nacionalitats a Federalistes d’Espanya. (1)

La pandèmia del Coronavirus podria portar, quan acabi, oportunitats per a revisar algunes situacions socials i polítiques. Aquesta pandèmia ha pogut sensibilitzar a molta gent per a millorar la situació d’Espanya i a Europa i una de les millores més importants és convertir Espanya en un Estat Federal.

L’oportunitat també podrà existir ara que hi ha un Govern Socialista i que han passat més de 40 anys de la Constitució de 1978 i existeix la necessitat de reformar-la per a millorar-la i adaptar-la als nostres dies.

Com aconseguir-ho?: organitzant-se (1) i divulgant pedagògicament els principis i avantatges del Federalisme: Cal estar present en tots els mitjans: premsa, ràdio i televisió, divulgant i debatent les idees. Si, per a això falten mitjans humans i econòmics. En els mitjans humans cal incorporar a nous membres, sobretot de les joves generacions i els mitjans econòmics, a més de les cotitzacions i donacions, cal obtenir subvencions públiques com les tenen altres organitzacions socials i polítiques, com els partits polítics o els sindicats.

Per als quals som federalistes, és evident que la millor organització democràtica possible per a Espanya és la d’un Estat Federal, però el que sembla evident per a nosaltres ha d’arribar a ser també per a la majoria d’Espanyols, per a això sembla evident també que és necessària una divulgació pedagògica generalitzada en tots els àmbits nacionals. Després de reorganitzar-se en tot el territori de l’Estat (1) i augmentat sensiblement el nombre d’afiliats, cal fer pressió als partits polítics, sindicats i altres organitzacions socials, econòmiques i culturals per a obtenir els mitjans econòmics i poder divulgar les idees del Federalisme. No podrem aconseguir una Espanya Federal i no diguem una Europa Federal si no hi ha els mitjans necessaris per a divulgar les idees del Federalisme, per molt d’esforç personal i desinteressat que realitzen ara alguns membres federalistes, si no s’actualitzen les estructures, s’augmenta sensiblement el nombre de socis i s’obtenen els mitjans econòmics necessaris… aprofitant la conjuntura actual. Després de la pandèmia, no tot seguirà igual...pot anar a pitjor o a millor...fem tots un esforç perquè vagi millor i per a això és necessari més que mai una majoria forta, millor encara si és possible un consens sobre les accions a realitzar per a obtenir una Espanya Federal. Des del Govern es parla d’intentar aconseguir un nou Pacte de la Moncloa, el país el necessita i pot ser una bona oportunitat d’intentar incloure en aquest Pacte la inclusió d’una taula de Reforma i Millora de la Constitució on també estigui inclòs un debat sobre l’oportunitat d’establir un Estat Federal.

Ramon Collado
Arquitecte
Membre de Federalistes dEsquerres
07-04-2020