Espai Opinió

Les vies del Senyor són inescrutables. La majoria dels fidels, fins i tot resant amb cremor per la pobra Humanitat, compleixen sàviament amb la secular acció de les autoritats civils per a protegir-se del virus. Però cal dir, amb tot el respecte, que entre els creients més convençuts es troben els principals aliats del Covid-19. És a dir, que la influència dels integristes de diferent plomatge sobre la salut dels mortals és més aviat catastròfica.

A França, una trobada evangèlica de tres dies celebrat en l’est del país, la “Porta oberta cristiana”, ha estat el més eficaç propagador de la malaltia. Els pelegrins, il·luminats per la gràcia, van tornar als seus llocs d’origen emportant-se, a més de la fe, fortes dosis de coronavirus que van transmetre als seus familiars i conveïns.

Això va tenir lloc al principi de l’epidèmia, quan encara no es tenia consciència del seu abast. Però als Estats Units altres fidels del mateix culte, amb els seus pastors al capdavant, estan rebutjant fins i tot ara sotmetre’s a la disciplina compartida i es reuneixen a les seves esglésies, sense les més elementals precaucions. Donald Trump, quan, profètic, va anunciar que per Pasqua tot tornaria a la normalitat, sembla que li estava ballant l’aigua a aquesta comunitat, entre els quals es troben els seus més entusiastes seguidors.

Evangèlics també, a Singapur. El ministeri de la Salut informa que bona part dels primers casos detectats procedeixen d’esglésies de la Life Church and Missions, i Grace Assembly of God. Alguns dels fidels del qual procedien de Wuhan, i en el seu piadós fervor no van contemplar la possibilitat d’aïllar-los. A Corea del Sud, l’Església Shincheonji de Jésus, secta apocalíptica, i la seva guru Lee Man-Hee es troben en l’origen de la propagació del virus. A mitjan març, el 60% dels 7.500 casos de Covid-19 coreans estaven lligats a aquesta creença.

A l’Iran, la trobada de Qom, vila santa, va ser la causa d’una gran part dels contagis. Els primers casos van ser detectats a mitjan febrer, però les cerimònies col·lectives van continuar. L’aiatol·là responsable del mausoleu es va negar a interrompre el culte fent valer que aquella era una “casa de curació”. Un altre clergue va dir que el virus no atacava als musulmans, fins que el mateix, com Boris Johnson, va contreure la malaltia.

A Israel, el govern se les veu i les hi desitja per a fer respectar les mesures de confinament en els barris on resideixen els jueus ortodoxos, que continuen anant a les sinagogues. Una xifra ha sorprès: La meitat de les persones hospitalitzades a Israel procedeixen de comunitats ultres-ortodoxes, que només són el 10% de la població total. Es continuen celebrant noces i enterraments. Com no disposen de TV, ràdio o Internet, el govern difon les seves ordres per altaveu. I aquests mateixos jueus ortodoxos estan en l’origen del primer focus de New Rochelle, una ciutat pròxima a Nova York. A l’Índia, una reunió de 3.000 musulmans fonamentalistes (Tabligh Jamaat) en New Delhi, va ser el focus de transmissió del virus a tot el país. Els responsables del grup han continuat amb les seves activitats, fent valer que Al·là els protegeix.

Podrien afegir-se altres exemples, igualment edificants, que semblen posar de manifest que la versió integrista religiosa afegeix a la patologia dels cossos la dels esperits, amb un mateix raonament: si hi ha poques persones malaltes es dóna gràcies a Déu per la protecció que atorga als creients. Si hi ha moltes, la pesta s’explica per la ira del mateix Déu davant el comportament impiu de la població en qüestió.

Peru Erroteta – Periodista

(*) Amb informació del diari Libération