ActualitatOpinió

“El federalisme és capaç de pactar els llits constitucionals – procediments, majories reforçades, paper dels parlaments… – que permetin a l’independentisme promoure les seves aspiracions. La Llei de Claredat, al costat d’una major incorporació de Quebec a la vida federal canadenca, va desactivar el desig de celebrar un altre referèndum. La independència, per contra, comporta biaixos d’irreversibilitat, divisió social i exclusió. El – inexistent jurídicament – dret a decidir comporta l’obligació de pactar, ens diu Daniel Innerarity.

Que la via federal s’obri pas dependrà de la fermesa amb què l’esquerra en el seu conjunt abraci aquesta perspectiva, com la més conforme als interessos de les classes populars.”

De què aniran aquestes eleccions? (Catalunya Press, 1 de febrer de 2020)