ActualitatOpinió

“Volgudament no hi ha referències al procés ni tampoc tracta de la crisi catalana. Aquest no és evidentment el tema de la novel·la però és indubtable que n’ha estat el carburant que l’ha bastit. És a dir, segurament sense el que va succeir en aquest país la tardor del 2017 jo no l’hauria escrit. Aquells fets, l’evidència que s’estaven utilitzant les eines de la democràcia per carregar-se-la em va afectar i, com a tanta altra gent, em va fer canviar la percepció de moltes coses.

No em podia creure que una de les societats més privilegiades del món com la catalana es pogués partir per la meitat i això em va afectar profundament. Ara bé, com a novel·lista m’he de posar en la pell dels personatges de les meves novel·les però com a ciutadà que opina i reflexiona no puc ser equidistant, m’he de mullar.”

Entrevista a Javier Cercas (política&prosa, 17 de febrer de 2020)