ActualitatOpinió

“Els nacionalistes són furibunds detractors del federalisme, és el seu enemic ideològic perquè si triomfa els deixa sense arguments. Per això l’independentisme català és tan bel·ligerant. Per desacreditar-lo diuen que és inviable (com si la independència fos una cosa fàcil d’aconseguir) i s’hi oposen amb totes les seves forces. Han estat bel·ligerants quan van negar que Iceta fos President del Senat, no fos cas que fes avançar les idees federals. Sánchez ho va compensar posant-hi Manuel Cruz, el filòsof i primer president de federalistes d’esquerres. Espero que repeteixi. Alguns pensem, en canvi, que el federalisme és el futur davant dels nacionalismes del passat. Veurem si els independentistes donaran suport a les iniciatives que ajudin a federalitzar Espanya. Treballar per aprofundir l’estat de les autonomies cap un estat més federal és el camí per fer avançar el federalisme a Espanya però també a Europa. Com més estats siguin federals més fàcil serà avançar cap al federalisme europeu.”

Europa i els nacionalismes (Diari de Girona, 9 de novembre de 2019)