ActualitatNotícies
El passat dia 26 de novembre va tenir lloc a Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès) un acte sobre “Federalisme: present i futur”, on va parlar Francesc Trillas, autor del llibre “Missió Federal”, després d’una presentació de l’ex-alcalde de la localitat, Jordi Girona.
Trillas va destacar com el federalisme rep desqualificacions basades en tòpics falsos, però no en arguments. Els tòpics falsos acostumen a ser que “no hi ha federalistes més enllà de l’Ebre”; que és massa tard per al federalisme (una “pantalla pasada”), o que el federalisme a Espanya és tan utòpic o impossible com la independència de Catalunya. Pel contrari, a la resta d’Espanya les enquestes i la realitat política mostren que hi ha un percentatge de federalistes semblant al de Catalunya, com il·lustren unes declaracions recents del President de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, dient que els països més avançats són federalistes. També és igual d’absurd dir que és una pantalla passada, quan avui les grans democràcies del món són federals, i quan Espanya i la Unió Europea ja tenen nombrosos trets federals, i les reformes que s’albiren només poden anar en una direcció de millores federals. O dir que es impossible, quan Espanya i Europa ja han avançat en importants direccions federalistes, cosa que no impedeix demanar reformes i un federalisme millor.

En el debat amb el públic assistent, entre el qual hi havia l’actual alcaldessa de Santa Margarida i els Monjos, Imma Ferret, es va posar èmfasi en el carácter profundament social del federalisme del segle XXI, en un moment en què els grans problemes de la humanitat (des del canvi climatic fins a les desigualtats)  requereixen solucions que superin els nacionalismes, com cada vegada demanen amb més contundència les generacions joves.