ActualitatOpinió

“La prioritat dels manifestants, esperonats per un govern dretà i neoliberal que amb una mà els demana que estrenyin i amb una altra els reprimeix, és fer sonar bé fort la veu del supremacisme tribal: nosaltres enfront dels altres. No perquè som d’una classe social oprimida o subalterna i lluitem per uns drets, sinó perquè vam néixer aquí o allà i això ens fa diferents, millors, fins a tal punt de creure’ns ungits de l’esgarrifosa potestat de privar a milions de persones dels seus drets, de la condició de possibilitat per a ampliar aquests drets. Ja saben: la indignitat de tenir l’ànima controlada per la geografia, com va dir Santayana. Com participem d’una especial identitat, podem trencar l’Estat, privatitzant el que és de tots, el territori polític. El privilegi enfront de la igualtat. La reacció en marxa.”

La revolució dels idiotes (Diario 16, 19 d’octubre de 2019)