ActualitatOpinió

“I la gran assignatura pendent del federalisme?

Europa no és un Estat. Tant de bo algun dia ho sigui, però falta molt. Els Estats Units d’Europa serien una potència molt rellevant, però els governs nacionals, ara com ara, ho fan impossible. Però amb aquesta nova composició del Parlament es poden obrir vies de canvi. El Parlament es convertirà en una institució més rellevant i amb més capacitat de pressió. I si el Regne Unit acaba marxant, paradoxalment pot afavorir la integració europea. El Regne Unit ha sigut el gran obstacle antifederal a la Unió Europea.

I Catalunya, en tot això?

Puigdemont és a l’onada del populisme nacionalista. Els seus amics a Europa són inquietants. I ell està fent antieuropeisme procliu a l’autoritarisme. El vot a Puigdemont a les europees és el vot de la rebequeria, el que més emprenya. Insistir en el disbarat del Ho tornarem a fer és incomprensible. Europa és una comunitat de dret, no només un mercat. I mai trencarà el dret.”

Entrevista a Cesáreo Rodríguez-Aguilera del Prat (El Triangle,10 d’agost de 2019)