ActualitatEditorialOpinió

La no – investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern és un fracàs per totes les esquerres, per tots els sectors progressistes de la política espanyola. Segurament hi ha molt a dir sobre l’estratègia i la tàctica que ha seguit cada partit, com hi ha molt a dir sobre l’obsessió pel “relat” o sobre la temptació d’unes noves eleccions.

Però creiem que no s’ha d’entrar, ni un minut, en el conegut joc de les responsabilitats i de buscar culpables. El que s’ha de fer és una cosa més simple: recordar una i altra vegada, de forma incansable, als dos primers partits de les esquerres espanyoles, que l’actual composició parlamentària de les Corts Generals només permet formar una majoria de l’esquerra plural; que aquesta majoria s’haurà d’entendre amb forces a la seva dreta, com el PNB o els regionalistes de Cantàbria, de manera que no hi caben actituds puristes; i que tenim al davant reptes de dimensions descomunals, com la sentència del “procés” o les conseqüències del Brexit. Tot això requereix (per què és l’ùnica sortida) un govern de progrés, seriós, rigurós, capaç de sortir de l’herència dels governs Rajoy, capaç de dinamitzar la societat espanyola i de posar-la en marxa cap als grans objectius que requereix avui el país ( com la federalització o la regeneració ambiental).

El risc d’un gir a la dreta és massa gran i massa a l’abast com per baixar la guàrdia. Federalistes d’Esquerres, com a organització plural d’esquerres i com a primer defensor de la transformació federal d’Espanya, crida les principals forces de les esquerres espanyoles a treballar en aquesta direcció,  que és la que desitgen els seus electors i els seus simpatitzants, i la que va motivar el suport electoral que van rebre.

I si cal pressionar les direccions de totes dues forces, preparem-nos i, com diu la cançó, “esmolem ben bé les eines”: correu, e-mail, telefonades, whats-app, xarxes socials o trobades casuals al carrer, tot ha de servir per ser pesats i per fer arribar a les cúpules un clam unànim: cal un acord, cal un govern plural d’esquerres.