ActualitatOpinió

“No passaran». Va ser una de les consignes que van cridar els manifestants convocats per l’ANC a la plaça Sant Jaume amb motiu de la presa de possessió com a alcaldessa d’Ada Colau. Utilitzaven un lema que va servir als republicans que lluitaven contra el feixisme i que va estar penjat el 1937 a un dels accessos a la plaça Major de Madrid com a símbol de la resistència. No és nou l’intent d’una part de les forces partidàries de la independència de vincular el seu projecte polític amb la II República. De fet, durant l’actual legislatura s’ha normalitzat el concepte de «fer república», que ha vingut a sumar-se als esforços argumentals més antics per fer creure que va ser la societat catalana en el seu conjunt la que va estar al bàndol republicà, obviant el fet que els repressors i les víctimes de la Guerra Civil van estar repartits en tots els territoris d’Espanya. Va ser així a Barcelona però també a Madrid, ciutat amb la qual es va organitzar un corredor humanitari per ajudar a resistir el setge de les tropes de Franco.”

No passaran (Diari de Girona, 3 de juliol de 2019)