ActualitatNotícies

El 22 de juny de 2019 es va signar a l’Ajuntament d’Eibar la declaració per un nou pacte federal a Espanya, per part de les associacions de federalistes, del País Basc, de Madrid, de València, d’Aragó i de Catalunya.
La representant de Federalistes d’Esquerres a Catalunya, Carme Valls, va agrair a l’Ajuntament d’Eibar, representat pel seu alcalde Miguel de los Toyos, que haguessin organitzat l’acte de commemoració del Pacte Federal d’Eibar en 1869, que es va signar després del pacte federal de Tortosa, Andalusia i Castella. També va recordar que 15 dies després de la signatura del pacte va ser *Pi i *Margall el que va representar als Federalistes Bascos, en el Consell Federal espanyol que es va formar, ja que – com va recordar la representant de *Federalistes- *Pi i *Margall estava casat amb Petra Arsuaga Goitkoetxea, amb família en la zona.
El record del passat ha d’estimular-nos per a construir el futur d’una nova Constitució federal per a Espanya.
A vegades alguns polítics s’han constituït com un bloqueig per a canvis en la Constitució. Ha de ser la ciutadania organitzada en associacions de federalistes de tota Espanya, els que han de realitzar la pedagogia federal necessària, perquè els canvis necessaris en la Constitució federal puguin entrar en l’agenda política del nou Parlament i Senat.
L’acte va concloure amb la signatura de la declaració Per una Espanya Federal, traduïda a les 4 llengües oficials a Espanya, per part dels representants de les associacions.