ActualitatNotícies

Adoptat pel Comitè Federal de la UEF, 28 abril de 2019, Barcelona.

 

 

El Comitè Federal de la Unió de Federalistes Europeus, reunit a Barcelona del 26 al 27 d’abril:

 

Recordant

–Que el procés d’integració europea es troba en una etapa crucial en què, més enllà de les tradicionals divisions polítiques, les forces nacionalistes i populistes qüestionen els fonaments i principis de la UE, en particular l’estat de dret;

–Que la complaença i la renúncia d’alguns líders polítics i ciutadans pro-europeus, que estan contents amb l’status quo europeu, és un altre obstacle més per aconseguir l’establiment d’una Europa sobirana i democràtica;

–Que quan els líders polítics i els prenedors de decisions no brinden solucions concretes als problemes dels nostres temps, els ciutadans perden la confiança en les institucions democràtiques en general;

–Que cal sortir de l’actual estancament que amenaça amb exacerbar la desconfiança dels ciutadans en la capacitat de la Unió Europea per enfrontar els desafiaments del nostre temps i garantir la seva prosperitat i seguretat interna i externa;

–Que la UEF i la JEF estan compromeses en la campanya per a les eleccions europees sota el lema “Jo trio a Europa”, L’objectiu és fer campanya per una Europa federal veritablement democràtica, social, sobirana;

–L’important paper de la UEF com a organització no partidista que reuneix a una gran varietat de membres amb diferents antecedents polítics en la construcció de ponts entre les famílies polítiques;

 

Dóna la benvinguda a

–La carta del president francès Macron per a un “renaixement europeu” dirigida a “reinventar política i culturalment la forma de la nostra civilització en un món canviant”, posterior a discursos similars a la Universitat de la Sorbona i al Parlament Europeu a Estrasburg;

–El fet que la carta del president Macron es dirigeix directament als ciutadans europeus directament en la seva llengua materna, contribuint així a crear un espai públic europeu ia generar un debat sobre la necessitat d’una renovació europea basada en la llibertat, la protecció i el progrés;

–Que aquest debat hauria, segons el president Macron, proposar “tots els canvis que el nostre projecte polític necessita, amb una mentalitat oberta, fins i tot per esmenar els tractats”.

–El fet que també altres líders a Europa han expressat el seu suport a una renovació europea, i especialment del discurs del president espanyol Sánchez sobre el futur d’Europa al Parlament Europeu a Estrasburg, on ha instat a la protecció d’Europa, el que equival a avançar en el desenvolupament d’] una Europa social, una Europa de defensa i la Unió Econòmica i Monetària. Una Europa federal, en essència, que recupera la legitimitat i la confiança dels seus ciutadans;

 

Reconeix

–Que es necessita un nou començament per a la Unió, perquè no es erosionin els seus fonaments des de dins;

–Que a la vista del debat encara insatisfactori, actualment en curs al Consell sobre la reforma de la Unió Econòmica i Monetària, especialment sobre la creació d’un pressupost de l’Eurozona.

–Que les iniciatives sobre la Unió Econòmica i Monetària poden ajudar a a focalitzar el debat en el Marc més ampli de la creació d’una veritable unió política dins de la UE;

–Que les iniciatives d’aquests líders polítics nacionals poden convertir-se en impulsores substancials de l’evolució de la Unió Europea en una veritable Federació Europea, sempre que: altres líders europeus s’uneixin a aquest esforç, comprometent-se amb una Europa social, democràtica, sobirana i federal;

–Que només una Europa sobirana, que és una Europa federal, pot convertir-se en una Europa que protegeixi a través d’una política efectiva de migració i asil, una política de defensa i seguretat, una política fiscal i pressupostària;

–Que el procés de reforma de la UE s’ha d’iniciar amb urgència abans de final d’any;

–Que qualsevol intent significatiu de reforma de la UE s’ha de basar en el desenvolupament d’una veritable democràcia europea, centrada en un Parlament Europeu bicameral que representi els ciutadans i els Estats membres, a més d’un executiu electe.

–Que l’objectiu final de la reforma de la UE ha de ser l’adopció d’una Constitució europea genuïna.

 

Per tant, recordant la seva naturalesa transpartidista, la resolució demana a la UEF i les seves seccions nacionals i locals:

–Aprofundir en aquestes iniciatives per advocar per la necessitat d’una Europa social, democràtica, sobirana i federal;

–Demana, en el context de les eleccions europees, que els ciutadans de la UE votin a favor de partits polítics fermament compromesos a advocar per la necessitat d’una Europa més forta, democràtica i social ia considerar-la com la prioritat política més urgent tant durant la campanya electoral com en la pròxima campanya europea. L’objectiu del Parlament és finalitzar aquest debat mitjançant l’obertura d’un procés constituent;

 

i es compromet a que

–Les seves seccions nacionals facin campanya per establir l’aliança més àmplia possible entre les forces polítiques, les organitzacions de la societat civil i els ciutadans per treballar cap a una veritable Europa federal.

 

Accés a l’original en inglés