Opinió

“En un món que sembla que s’està configurant en grans blocs, amb una Europa farcida de dubtes i reticències sobre el seu futur, no sembla que aquest sigui un moment favorable perquè una Catalunya in­dependent emprengui una navegació en solitari. La nostra història, d’altra banda, mostra a cada pas la fragilitat d’un model que toleri malament la diversitat. El que és cert dins de Catalunya –i que faria ingovernable una Catalunya independent– ho és també per a Espanya. Estem condemnats a un ­règim descentralitzat, l’únic que permet transformar les tensions internes en impulsos de progrés. La unitat d’ Espanya haurà de ser així, eludint el fals dilema que ens han plantejat. Una navegació cap al desconegut, sí, però preferible a la unitat que un intueix darrere de molts visques a Espanya: la d’una Espanya en la qual molts hem viscut. Una, però ni gran ni lliure.”

Un fals dilema ( La Vanguardia, 7 de maig de 2019)