ActualitatOpinió

Davant la convocatòria d’eleccions, en la presentació del 21 de març de l’Associació “Madrid Federal”, el conjunt d’associacions presents, pertanyents a la “Asociación por una España Federal” (Fedéralistes d’Esquerres, Federalistas de Aragón, Federalistas de Andalucia, Federalistas de Madrid, Federalistas de Cantabria i Federalistas del Pais Vasco) van aprovar un document adreçat a la ciutadania, que reproduïm a continuació:

 

Davant les properes convocatòries electorals -a eleccions generals el 28 d’abril i a locals, autonòmiques i europees el 26 de maig-, els federalistes del conjunt d’Espanya volem fer una crida a la reflexió i al compromís de la ciutadania.

I. Es un lloc comú que quan es convoca una consulta es digui que és la més important de totes. En aquesta ocasió no es tracta d’un tòpic, és una veritat evident que ens ha de fer reflexionar. Tant a Espanya com a Europa vivim una cruïlla, un d’aquests moments de la història en què coincideixen perills reals d’involució i noves oportunitats d’avançar. La regressió o el progrés, avui més que mai, depèn del que fem amb el nostre vot.

II. Tant a Espanya com a Europa apareixen forces que, de triomfar, ens farien retrocedir en el terreny de les llibertats civils; en el dels drets socials; en l’encara insuficient igualtat entre homes i dones o en la integració d’una Europa més democràtica i social. D’altra banda, nacionalismes radicals i insolidaris, d’un o altre signe, que es reforcen mútuament, posen en risc la necessària unitat davant d’una globalització creixent, condicionada per poders no democràtics, insensibles a l’interès general i a la sostenibilitat del nostre planeta.

III. Però no és menys cert que també hi ha noves oportunitats per avançar. Hi forces al nostre país i en el conjunt d’Europa que pugnen per superar les causes i les seqüeles de la crisi econòmica, així com per recuperar i millorar els drets socials que han estat erosionats; que no estan disposades a fer un pas enrere sinó dos cap endavant en els drets de les dones; que estan decidides a que no es malmeti el projecte europeu sinó que, d’una vegada per totes, superem la inèrcia actual i marxem sense vacil·lacions cap a una Europa federal.

IV. En les properes eleccions, finalment, ens hi juguem també que s’imposin forces que pretenen limitar i fins i tot anul·lar l’autogovern de les nostres comunitats autònomes, una de les garanties de la nostra democràcia, o que, per contra, siguem capaços de culminar el model autonòmic en un projecte federal, amb avanços socials, com assenyala el nostre Manifest fundacional.

Per tot això, els federalistes del conjunt d’Espanya, reunits avui a Madrid, volem fer una crida a la reflexió i al compromís de la ciutadania perquè tant el 28 d’abril com el 26 de maig anem a votar amb la consciència que d’ nostre vot depèn que avancem o retrocedim en els nostres drets i llibertats; és a dir, el nostre futur.

ASOCIACIÓN POR UNA ESPAÑA FEDERAL