ActualitatNotícies

Ahir es va presentar l’associació Madrid Federal a la Sala de Columnes del Círculo de Bellas Artes  de Madrid, en un multitudinari acte al qual van acudir federalistes no només de Madrid, sinó de tot arreu d’Espanya.

L’acte, moderat per l’escriptor i periodista Juan Cruz, va reunir representants de les associacions de federalistes ja constituïdes en diferents comunitats autònomes, totes elles integrades en l’Asociación para una España Federal.
L’acte va ser presentat per Jesús Ruiz-Huerta, president de Madrid Federal i catedràtic d’Economia Aplicada per la Universitat Rei Joan Carlos, que va destacar la importància de mostrar a Madrid com un agent principal en la promoció de la reforma i la modernització de l’Estat enfront del tòpic d’una capital recentralitzadora i jacobina. A continuació, Nicolás Sartorius, president de l’Asociación para una España Federal, va destacar que “davant la globalització, és necessària la federació; hem de buscar formes de federar-nos a diferents nivells. Fa falta cohesió social i cohesió territorial, i el federalisme tracta d’aconseguir això”. La ronda de preguntes posterior, plantejades pel mateix Juan Cruz, va ser dirigida a cadascun dels representants d’associacions convidades. Manuel Cruz, vocal d’honor de Federalistes d’Esquerres, va destacar la importància d’un acte com aquest per a mostrar que, més enllà del que es pensa en Catalunya, són molts els qui es consideren federalistes en la resta del país.
Per part seva, Lurdes Auzmendi, presidenta de Federalistas del País Vasco, Adoración Galera, presidenta de Federalistas de Andalucía, o Santiago Coello, president de Federalistas de Aragón, van destacar, des de diferents punts de vista com la lingüística, el Dret o l’Economia, com el federalisme hauria de ser un prisma des del qual observar (i reivindicar) la pluralitat d’Espanya. “Federar no és dividir, sinó unir. Una Espanya federal aconseguiria construir un model estatal basat en tres valors fonamentals: igualtat, solidaritat i justícia”, va dir Aurora Hernández, presidenta de Federalistas de Cantabria. Zulima Pérez Seguí, presidenta de Federalistas de la Comunitad Valenciana, destacava la necessitat de mirar cap al futur sense deixar de reconèixer els assoliments aconseguits: “Arribats al moment actual, hem d’avaluar a on ens ha portat l’Estat autonòmic”.
Després de la intervenció de membres de la societat civil, com Unai Sordo, secretari general de CCOO, o Diego López Garrido, vicepresident executiu de Fundación Alternativas, que van destacar la importància d’adaptar el model territorial als reptes socials i polítics que se’ns plantegen des de fora d’Espanya,
Nicolás Sartorius va llegir una carta dirigida a la ciutadania, que ja està disponible en la web de l’associació.

Article publicat en www.porunaespanafederal.es