Aquest dissabte a la tarda, coincidint amb el dia 23 de febrer, es va presentar a la sala Zazie del Casal de Vilafranca el documental Federal dirigit per Albert Solé, fill de Jordi Solé Tura.

L´acte estava organitzat per Federalistes d’Esquerres de l’Alt Penedès i va comptar amb la intervenció del sadurninenc, Marcel Gabarró, membre de Federalistes d’Esquerres de Catalunya i del president del col·lectiu i degà de Ciències Polítiques de la UAB, el professor Joan Botella.
Botella explica que el documental vol donar arguments per rebatre les afirmacions que el federalisme és antiquat i que està desfasat.

En relació a la crisi institucional entre el govern de l’estat i el de la Generalitat consideren que el federalisme és la solució.
Iniciant la presentació de l’acte el professor d’història i exalcalde de Sant Sadurní, Marcel Gabarró, va assenyalar la coincidència de l’acte amb la data del 23 de febrer, tot recordant que alguns dels presents tal dia com aquell de l’any 1981 van sortir al carrer per defensar la constitució.
També va apuntar exemples de països moderns que són federalistes.

Abans del debat entre el públic es va projectar Federals.
Com va dir, Joan Botella, és un documental que pretén difondre les idees federalistes en un moment de radicalització, partint de la idea que l’evolució federal és l’única solució en aquesta situació de polarització a la que han dut els nacionalismes. També va afirmar que el federalisme és diàleg i reconèixer que les societats són plurals, que hi ha moltes realitats que han de conviure.

Article sobre l’acte aparegut a rtvvilafranca.cat