ActualitatTertúlia

En una sala atapeïda de gent, unes 70 persones van assistir el dia 14 a la llibreria Alibri de Barcelona, a la presentació del llibre “El federalisme vist per Isidre Molas. Conversa amb Manel Vega”, de l’editorial Base.

A l’acte, organitzat per l’Ateneu Popular Cerdà i l’Associació Federalistes d’Esquerres, hi van intervenir: Jordi Pedret, advocat i President de l’Ateneu Popular Cerdà; Mireia Esteva, escriptora i Vicepresidenta de Federalistes d’Esquerres; Isidre Molas, Catedràtic Emèrit de Dret Constitucional i fundador del PSC i Manel Vega, autor i periodista. Pedret i Esteva van destacar les qualitats del llibre i els motius de perquè recomanen la seva lectura. Molas i Vega, per la seva part va explicar les circumstàncies i objectius en que aquest s’ha escrit.

Isidre Molas es va estendre en explicar algunes característiques del federalisme que fan difícil la seva divulgació: no existeix un llibre o autor que expliqui tota la teoria i existeixen molts models federals, ja que el federalisme surt per resoldre problemes concrets. L’essència del federalisme es que es construeix sobre la marxa, utilitzant una filosofia política i una tècnica organitzativa. També es una forma de vida. Es una combinació entre la raó i l’emoció, entre estructura i ideologia.

Avui en dia hi ha moltes causes per defensar el federalisme: la pau perpetua de la que ja parlava Kant n’és una i si Europa vol comptar en el concert internacional no tindrà més remei que federar-se. El més important que podem dir del federalisme es que es la millor garantia de la llibertat.

 

Tots van coincidir en destacar els aspectes pedagògics del llibre i la idoneïtat de la seva publicació.
Posteriorment, es va obrir un col·loqui amb una elevada participació per part dels assistents.