ActualitatEditorialOpinió

Federalistes, se’ns gira feina. Que el bon Nadal i les bones festes que us desitgem serveixin també per aplegar forces !

Els dies de Nadal són propicis a reflexionar sobre l’any transcorregut i a planejar projectes nous per l’any que ve. A Catalunya, però, aquestes coses no són ni freqüents ni fàcils: ni reflexionem suficientment, ni semblem tenir, com a societat, la capacitat o les forces necessàries per sortir de la contínua repetició d’arguments i de tòpics. El manteniment de l’empat en l’opinió pública, el bloqueig de l’acció governamental i l’agudització de les divisions internes dins del bloc independentista semblen condemnar-nos a la immobilitat i la impotència.

I tantmateix 2018 ens ha portat canvis de gran trascendència. L’enderrocament del govern Rajoy va portar a la formació d’un govern socialista encapçalat per Pedro Sánchez, amb el suport parlamentari de Podemos i dels nacionalistes bascos i catalans; a la vegada, aquests tenien dificultats a desempallagar-se del control a distància que Puigdemont intentava exercir des de Bèlgica.  I la invasió de llaços grocs durant els mesos d’estiu ha estat un factor essencial en el creixement electoral de PP, Ciudadanos i l’emergència d’un grup extremista com Vox.

Tot això ha posat al centre de l’escenari polític espanyol la qüestió de l’estructura territorial del poder. Avui el problema ja no és la situació de Catalunya, sinó la governació de les Espanyes, en un context sense majories parlamentàries i on han desaparegut les certeses: el passat és criticat, però no se sap per on anar endavant; els resultats de les eleccions andaluses són a la vegada un element de la crisi que vivim i  un símbol eloqüent: el suposat retrocés socialista ha deixat encara el PSOE com a primer partit, i Ciudadanos i PP no poden  fer res sense el suport de Vox, suport que, però, no volen reconéixer en públic.

En altres paraules, és més clar que mai que les velles receptes, fetes de nacionalisme i majories absolutes, estan esgotades i no tornaran més. Espanya és una societat plural, madura, que ha après a auto-governar-se democràticament i no tornarà enrere; però amb una esfera política que no s’ha modernitzat prou: la reunió del Consell de Ministres a Barcelona el 21 de desembre ( una bona notícia) ha desvetllat unes reaccions ambígües i poc tranquil.litzadores en el govern de la Generalitat, i unes lectures pròpiament delirants en les dretes madrilenyes.

I tantmateix, aquest és el camí. Ho demostra el continuat sorgiment de grups federalistes organitzats a l’Aragó, Andalusia, Cantàbria, Madrid, el País Basc o el País Valencià, i la constitució i llençament de l’”Associació per una Espanya Federal” que els aplega, i que va tenir la seva presentació en societat a la gran reunió federalista que vàrem organitzar a l’Hospitalet del Llobregat el passat dia 6 d’octubre.

Federalistes d’Esquerres, juntament amb tots els companys de la resta dels territoris espanyols, estem fermament compromesos en la causa del progrés democràtic i la transformació institucional del país. Som conscients de les dificultats que trobarem els propers mesos: la vista pública de la causa judicial contra els dirigents independentistes o la jornada electoral del 26 de Maig posaran en tensió tots els mecanismes polítics. Però seran també l’ocasió per demostrar que aquells que diuen que “els carrers seran sempre nostres” s’equivoquen: els carrers estrets s’han de reemplaçar per les àmplies avingudes que crearem els homes i les dones que treballem per un país i una Europa a l’alçada dels immensos problemes (econòmics, socials, ambientals …) del nostre temps.

Federalistes, se’ns gira feina. Que el bon Nadal i les bones festes que us desitgem serveixin també per aplegar forces !

 

La Junta de Federalistes d’Esquerres