ActualitatTertúlia

El proper mes de maig els ciutadans i ciutadanes de la Unió Europea estem cridats a les urnes per escollir els representants polítics al Parlament Europeu, i com a conseqüència a institucions com la Comissió Europea. En els darrers mesos, la política xenòfoba i euroescèptica del govern italià, al que s’hi sumen els governs hongaresos i polonesos, respectivament, fan que estigui més qüestionat que mai el projecte polític i europeu. És per això que la darrera tertúlia federalista vam convidar a la professora de la UB Paola Lo Cascio per parlar de l’actual realitat política italiana.
Populisme i autoritarisme. Aquests són els dos elements que, segons Paola Lo Cascio, defineixen l’actual govern italià, la cara més visible del qual és Matteo Salvini i la seva política antiimmigratòria. Per entendre l’actual situació política, segons Paola Lo Cascio, cal remuntar-se després de la Segona Guerra Mundial, en què irromp amb força una formació política, que s’anomena Luomo Qualunque i que té els trets que defineixen el populisme.
Tanmateix, i tal com ha exposat de forma clara la professora de la UB, aquest partit té una certa importància fins que la democràcia cristiana acaba absorbint el seu electorat. També cal tenir ben present la figura en els darrers anys de Silvio Berlusconi, una figura política que és presenta com a antipolític: un empresari que, sense l’ajuda de l’estat, no hauria pogut competir mai.
Segons Paola Lo Cascio, Silvio Berlusconi representa la força del líder que presenta una forta animadversió cap a la fiscalitat.
Avui en dia, però, el govern està format per una coalició entre el Moviment 5 estrelles i la Lliga Nord. Tal com manifesta Paola Lo Cascio, el nord està en mans de la Lliga i el Sud en mans del Moviment 5 Estrelles. Han sabut captar, segons Lo Cascio, la desatenció desapercebuda pel poder polític així com la desprotecció social.
És important subratllar, tal com ha exposat Paola Lo Cascio, que l’esquerra italiana representada pel Partit Democràtic s’ha transformat en la defensora de qui ja tenia drets i al mateix temps està immers en una lluita interna.