ActualitatOpinió

“És l’exemple de com un país s’engega un tret al peu de manera entusiasta. En part, moguts pel mateix discurs que s’ha prodigat a Catalunya: tindrem més diners perquè els de Brussel·les ens roben i sols ens ho muntem millor. El Brexit i el Catalexit són molt semblants. Els 350.000 milions de lliures a la setmana de què parlava Farage són com els 16.000 milions catalans. Quan veig el Brexit, penso: ‘Tan complicat com és desconnectar un país amb la seva pròpia mo­neda, que no estava a Schengen ni en moltes polítiques de la UE, com s’ha pogut pensar que es podia desconnectar tan fàcilment Catalunya de la resta d’ Espanya?’. És una espècie de realisme màgic, aquí i allà. El Brexit serà dolent per al Regne Unit i per a Europa, encara que la UE ara no tindrà excuses per avançar en la unió política…”

Entrevista a Josep Borrell (La Vanguardia, 10 d’octubre de 2018)